Cuvânt înainte editia I
home cuprins
Trecând în revistã existenta orasului Câmpina, se poate spune cã, în istoria sa multisecularã, localitatea s-a dezvoltat în trei etape distincte.
Prima etapã, al cãrui început se pierde în negura vremurilor, dureazã pânã în anul 1840 strâns legatã de functionarea vãmii de aici.
Urmeazã apoi o perioadã de aproximativ 40 de ani de stagnare în care orasul se va remarca numai cu ziua de târg si cu comertul local.
Începând cu anul 1880, Câmpina va intra în cea de a doua etapã a dezvoltãrii sale, datoritã exploatãrii moderne a petrolului perioadã ce se va încheia la sfârsitul celui de-al doilea rãzboi mondial. O putem denumi etapa petroliferã cea care a avut un rol primordial în industrializarea orasului.
În fine, cea de a treia este etapa contemporanã, pe care o trãim noi azi si care a adus localitãtii transformãri profunde, Câmpina devenind un puternic centru al industriei si stiintei, al înnoirilor în toate domeniile vietii, inclusiv în cel edilitar.
Azi Câmpina, este cel de-al doilea oras – atât ca numãr de locuitori, cât si ca pondere economicã – din judetul Prahova.
În cele ce urmeazã, vom încerca sã prezentãm cititorului momentele cele mai importante din istoria acestei localitãti.
De la început, ne facem o datorie de onoare prin aducerea unui respectuos omagiu regretatului prof. Stoica Teodorescu, cel care în anul 1924 scotea la luminã prima monografie a orasului.
Lucrarea amintitã a fost frumos scrisã, bine documentatã pentru timpul respectiv, dar în ea nu se prezintã în suficientã mãsurã revolutia industrialã a localitãtii, în special istoria petrolului câmpinean, care a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea orasului. De atunci, au trecut mai bine de 60 de ani, perioadã în care si la Câmpina, au avut loc destule evenimente si înnoiri ce meritã a fi relatate.
Sper cã, pentru generatiile mai tinere de câmpineni, prezenta monografie va fi de un real folos în cunoasterea trecutului localitãtii în care trãiesc.
Lucrarea de fatã încearcã sã fie mai cuprinzãtoare, sã includã pe cât posibil, toate aspectele dezvoltãrii localitãtii. În ce mãsurã a reusit sã satisfacã acest deziderat, va constata si hotãrî cititorul.
Documentarea privind partea istoricã porneste, cum era si firesc, de la lucrarea profesorului Stoica Teodorescu, complectându-se cu multe alte documente si informatii apãrute în aceste ultime decenii. Pentru celelalte capitole, au fost consultate diferite lucrãri cu caracter geografic, tehnic, istoric, economic, social-politic, ori literar mentionate la locurile respective.
Profit de acest prilej pentru a exprima caldele mele multumiri d-lui profesor Ion Stefãnescu, directorul Muzeului Republican al Petrolului si d-lui dr. Mihai Rachieru, directorul Arhivelor Statului (ambele din Ploiesti) pentru amabilitatea si sfaturile competente, precum si faptul cã mi-au înlesnit accesul la bibliotecile si arhivele acestor douã institutii prahovene.
Alãturi de aceste douã personalitãti ale culturii prahovene, îmi face o deosebitã plãcere de a aduce multumiri si prof. Mihai Apostol din Ploiesti care, citind lucrarea, mi-a oferit, cu generozitate, o serie de informatii inedite ce mi-au fost de un real folos.
O parte din informatii mi-au fost oferite pe cale oralã, prin amabilitatea unor câmpineni, ele nefiind consemnate în nici un document.
Cu toatã documentatia existentã, a fost dificil de scris. Am fost, însã, încurajat de mai multi prieteni, ca si de opiniile specialistilor si, mai ales, de dragostea pentru Câmpina, orasul în care au trãit bunicii si strãbunicii mei (din partea mamei) si în care, personal, trãiesc de mai bine de 45 de ani. Tuturor celor care m-au ajutat si încurajat în realizarea acestei lucrãri, le aduc cele mai calde multumiri.

AUTORUL

Câmpina, martie 1989