II - Pe firul istoriei
home cuprins

2.1 Satul si vama Câmpinei

Pentru acele vremuri atât de îndepãrtate, modul cum arãta satul
Câmpina, cine l-a întemeiat, cu ce se ocupau locuitorii, cum a
evoluat localitatea de-a lungul veacurilor, impune tot atâtea întrebãri pentru a elucida trecutul acestei localitãti.
Câmpina? Oare unde îsi are originea acest cuvânt? Ce semnificatie are?
Pe aceastã temã a avut loc pe la anul 1900 o polemicã între doi mari cãrturari ai timpului, Sextil Puscariu si B.P. Hasdeu.
Primul sustinea cã, acest cuvânt este de origine latinã, si derivã din cuvântul „Campus – Campinus” ce înseamnã câmp – câmpie, termenul referindu-se la aspectul de platou-câmpie, pe care este asezatã localitatea. Hasdeu a sustinut cã, termenul „Câmpina” este de origine slavã si provine din „KOPINA”, ce înseamnã „rug de mure”. Iorgu Iordan, într-o lucrare de specialitate,* citându-l pe lingvistul V. Bogrea, care sustinea cã denumirea Câmpina ar însemna „spinoasa”, ajunge la concluzia dupã care Câmpina semnificã „ses neted” (între coline), podis, platou, de la românescul „câmp”.
Existenta unui muzeu sãtesc în comuna vecinã Cornu, în care sunt expuse printre altele si uneltele ale omului primitiv, descoperite pe teritoriul comunei, atestã prezenta acestuia în zonã. Acest fapt, ne face sã presupunem cã si pe terasa Câmpina, dacã se vor întreprinde cercetãri arheologice, este posibil sã se descopere astfel de dovezi, având în vedere cã terasa Câmpina oferea conditii aproape ideale, pentru întemeierea unei asezãri umane.
De asemenea, existã o ipotezã încã neatestatã a prezentei unei fortificatii romane. La începutul secolului XX, dr. Constantin Istrati, semnala istoricilor, „un castru?” în perimetrul proprietãtii sale, situatã pe platoul Câmpinita. Istoricul Vasile Pârvan nu a socotit însã, suficiente dovezile prezentate. Cercetãri adecvate vor face posibilã în viitor confirmarea acestei presupuneri. Aceeasi opinie o au si specialistii de la Muzeul de Istorie si Arheologice din Ploiesti (arheologul Victor Teodorescu).
În ultimii ani vor fi descoperite pe dealul Ciobul în mod întâmplãtor o serie de vestigii, (vase de ceramicã cu cenuse de incinerare si alte obiecte) ce confirmã prezenta omului în perimetrul Câmpinei din cele mai vechi timpuri. Este vorba, dupã opinia specialistilor, de epoca fierului cunoscutã de istorici si arheologici sub denumirea de „Epoca Hallstatt-Latène”.**
Este deci posibilã existenta si continuitatea de viatã pe aceastã terasã a Câmpinei, încã din cele mai vechi timpuri.
Deocamdatã ne vom baza tot pe vechea atestare documentarã din anul 1503, când în registrele vigesimale ale negustorilor brasoveni – ce fãceau, încã de pe atunci (posibil chiar mai înainte) comert cu târgurile si statele din Tara Româneascã – este amintit si satul Câmpina.
Ca drum comercial, este mentionatã Valea Prahovei, încã din secolul al XIV-lea, când regele Ungariei Ludovic I de Anjou, la data de 28 iunie 1358, emite un salvconduct prin care le era asigurat negustorilor Brasovului dreptul de a circula pe fâsia de teritoriu cuprinsã între cursurile Prahovei, Ialomitei si Buzãului.***
Ceva mai târziu, în anii 1377-1395, regii Ungariei, pentru a încuraja comertul Cetãtii Brasovului, dau scutiri de taxe, ori reduceri de vamã. Chiar mai mult, Cetatea Brasovului, primeste dreptul de a tine, începând cu 1 noiembrie 1364, zi de „iarmaroc” fapt ce stimula comertul local, si atrãgea multi negustori din Tara Româneascã (este posibil ca si din Câmpina), sã participe la aceste iarmaroace si târguri, cu mãrfurile lor. Brasovul, dupã cum afirma pe la 1565 italianul Giovannandreia Gromo: „atrãgea toate popoarele vecine, ca într-o piatã comunã de mãrfuri”.*
Trecând în sec. al XV-lea, aceeasi Vale a Prahovei – ca drum comercial – este mentionatã si în privilegiile acordate de cãtre Voievodul Transilvaniei Stybor, în anul 1412, acelorasi negustori brasoveni.**
Tot în aceeasi perioadã, Mircea cel Bãtrân (1386-1418) Domnul Tãrii Românesti, acordã, tot pentru a încuraja dezvoltarea comertului, o serie de privilegii negustorilor din Brasov, în anii 1413-1414. Acelasi domnitor mentioneazã cã „astfel de privilegii au mai fost acordate si de cãtre strãmosii sãi”.***
Din aceste mentiuni, se poate afirma cã, drumul comercial al Prahovei, era folosit, chiar din secolul al XIV-lea, ca legãturã între provinciile românesti. Este posibil ca datoritã acestui trafic comercial si asezarea Câmpinei sã fi fost întemeiatã în acest secol.
Este binecunoscut faptul cã epoca feudalã din toatã Europa, a fost caracterizatã prin divizarea statalã, teritoriile actualelor state europene fiind împãrtite în principate, ducate, comitate etc.
Aceastã formã de organizare statal-administrativã a existat si pe teritoriul tãrii noastre, prin constituirea a trei principat diferite: Tara Româneascã, Transilvania si Moldova. În pofida acestei împãrtiri, administrativ-teritoriale temporare, datoritã limbii unitare a locuitorilor, ca si a constiintei asupra originii comune, au existat de-a lungul veacurilor legãturi trainice, multilaterale, între locuitorii acestor trei provincii românesti.
Ca urmare, s-au dezvoltat relatii pe plan comercial, cultural si social, precum si o puternicã circulatie a ideilor.
Valea Prahovei a servit prin pozitia sa deosebitã, ca o cale principalã de comunicatie, ce a facilitat legãturile dintre Transilvania si Tara Româneascã, de-a lungul veacurilor.
Dovadã cã Valea Prahovei (de care Câmpina este organic legatã) era folositã – mai ales ca drum comercial si în secolul urmãtor, al XV-lea, este faptul consemnat într-o serie de documente emise de cãtre cancelariile domnesti.
Prima dovadã a existentei „scalei” (vãmii) de pe Valea Prahovei, cum este specificã în document, o avem din timpul domniei lui Dan al II-lea (1420-1431), nepot de frate al lui Mircea cel Bãtrân. În acest valoros document de epocã, care poartã data de 23 octombrie 1422 (vezi anexa) domnitorul, stabileste modul cum vor fi taxate mãrfurile ce vor trece prin acest punct de vamã.
Lectura atentã a documentului, ne creeazã imaginea unui uimitor si variat trafic comercial, ce se fãcea încã de pe atunci, pe aceastã vale a Prahovei. Astfel, se trimiteau din Tara Româneascã, mãrfuri cum ar fi: peste mare(morun) – ceea ce presupune cã venea de la Dunãre – precum si peste mic (crap) brânzã, piei de vite, porci si cearã de albine. În schimb se aduceau din Brasov, mãrfuri ca:in, cânepã, frânghii, arme, arcuri, de la care nu se lua vamã, conform privilegiilor acordate Brasovului, de cãtre Mircea cel Bãtrân.
În acelasi timp, se tranzitau prin acest punct de vamã, mãrfuri aduse din Orient, de felul piperului, sofranului, bumbacului, ori a mãtãsii. În continuare, se mai mentioneazã: „negustorilor din Transilvania, ce vor vinde postav, vama sã li se ia numai dupã ce vor vinde marfa si nu mai înainte”.*
Dupã câtiva zeci de ani, la mijlocul aceluiasi secol al XV-lea, în timpul domniei lui Vladislav al II-lea, acesta scria brasovenilor cã: „drumul Prahovei este slobod” fãcând si precizarea, ca si marele sãu înaintas Mircea cel Bãtrân cã „trebuie sã ne tinem de asezãmântul cel mai vechi, de la domnii de mai înainte de voi si de noi”.**
În a doua jumãtate a secolului al XV-lea, în perioada domniei lui Radu cel Frumos (1462-1475) acesta face o danie si „dã jumãtate din venitul vãmii Prahovei” mânãstirii Snagov, sãrãcitã, împreunã cu mai multe sate, vii si mori pentru refacere.***
În timpul domniei lui Vlad Tepes (1456-1462 si 1476), în scrisoarea din noiembrie 1476, se confirmã bunele relatii dintre Tara Româneascã si cetatea Brasovului. În acest salvconduct adresat de cãtre domnitor Judelui Brasovului si unor negustori de acolo se spunea: „Io Vlad Voevod, domn a toatã tara Ungro-Vlahiei (Tara Româneascã) scrie domnia mea bunurilor si dulcilor prieteni ai Domniei mele Judetului si pârgarilor si tuturor prietenilor mei din Brasov si din Bârsa. Iatã cã, vã dã de stire Domnia mea cum cã, cu voia lui Dumnezeu mi s-a închinat toatã Tara Româneascã si toti boierii si va slobozit Dumnezeu pretutindeni drumurile si pe Rucãr si pe Prahova si pe Teleajen si pe Buzãu. Deci umblati slobozi pe unde vã place si hrãniti-vã”.*
Aceastã scrisoare document, emisã de cancelaria Tãrii Românesti cãtre autoritãtile cetãtii Brasovului, ne îndeamnã a presupune cã, indicând Valea Prahovei, ca drum de legãturã, localitatea Câmpina fusese deja întemeiatã.
Este un fapt cunoscut acela cã, - arheologic si istoric vorbind – s-a dovedit cã multe din vechile asezãri s-au întemeiat mai întâi pe arcul muntilor Carpati, pe vãile râurilor ce ofereau bune conditii de viatã si adãpost. Mosnenii, acei tãrani liberi, care au întemeiat atâtea localitãti, vor fi întemeiat si satul Câmpina în acei ani îndepãrtati.
De fapt, nu peste mult timp, la 8 ianuarie 1503, Câmpina va fi atestatã documentar cã existã si chiar mai mult cã locuitorii de aici fãceau negot cu Brasovul, folosind aceeasi cale a Vãii Prahovei, pe care am prezentat-o pânã acum.
Dar iatã textul acestui document de o deosebitã importantã pentru orasul Câmpina.

8 ianuarie 1503
„ITEM MANSUL DE KYMPENA HABET CERAM CENTENARIA 4.1/4 SOLVIT FLOR 1 ASP. 34”.

Redãm acum si traducerea din limba latinã: „De asemenea MANSUL de KYMPENA a avut 425 livre cearã si a plãtit 1 florin si 34 de aspri”. Aici venim cu o presupunere, anume cã numele de „Mansul” (cu rezonantã de nume arab) a fost scris gresit si probabil cã este „Manole” nume neaos românesc.*** Este bine stiut cã, personalul casei vigesimale (domus vigesimae) din cetatea Brasovului, era format din germani care nu cunosteau limba românã.
Asadar, la 8 ianuarie 2003, orasul Câmpina sãrbãtoreste împlinirea venerabilei vârste de 500 de ani de viatã atestatã documentar.
Dar ce erau aceste registre vigesimale?
În aceste registre erau consemnati toti negustorii si mãrfurile lor, care intrau ori ieseau din cetatea Brasovului. Termenul de vigesimal, derivã din limba latinã si reprezenta a 20-a parte din valoarea mãrfii. Respectiv era taxa vamalã care se percepea tuturor negustorilor.
În acelasi an, cercetând aceleasi registre de vamã ale cetãtii Brasov, întâlnim nume de negustori câmpineni ca Serban (scris Sorban) si Costea, ce duceau spre vânzare la Brasov mai ales cearã. Aceasta ne face sã presupunem cã una din ocupatiile localnicilor era si albinãritul.
În anul 1519, folosind aceeasi sursã de informare, întâlnim numele unui localnic, cum ar fi Bukur de Kympena. În aceleasi registre vigesimale, întâlnim, în anul 1545, trei nume de negustori câmpineni si anume: Dragomir, Radu si Vlad.
Iatã, deci, dovezi sigure ale bunelor relatii dintre acesti negustori si cetatea Brasovului. Probabil cã, acesti câmpineni nu erau negustori de profesie. Ei pot fi considerati niste mosneni întreprinzãtori, care duceau la Brasov spre vânzare, în mod sporadic, surplusul gospodãriilor lor. Desigur cã, mai târziu, unii din acestia, vor deveni negustori adevãrati (asa dupã cum ne dovedesc documentele de epocã) cum existau deja în centrele importante ca Pitesti Curtea de Arges, Câmpulung.
Consultând aceleasi registre rezultã o scurtã dar edificatoare listã a participantilor la comertul Câmpinei cu Brasovul, în perioada primei jumãtãti a sec. al XVI-lea:
- În anul 1503 trei negustori câmpineni au participat la efectuarea a trei transporturi, în valoare totalã de 5600 aspri.
- În anii 1529 – 1530, au fost la Brasov doi negustori câmpineni ce au efectuat douã transporturi, în valoare de 730 aspri.
- În anul 1543, vin de la Câmpina patru negustori cu patru transporturi, în valoare de 1520 de aspri.
- În anul 1545, valoarea mãrfurilor va creste la 2020 aspri, datoritã a patru transporturi efectuate de patru negustori.
- În anul urmãtor, 1546, doi localnici vor efectua trei transporturi în valoare de 1600 aspri.
- În anul 1547, sunt consemnati trei câmpineni, cu trei transporturi în valoare de 1200 aspri.
Valoarea mãrfii va creste în anul 1549, la suma de 4420 de aspri, datoritã a doi negustori ce vor face 8 transporturi. În fine, la 1550, alti negustori din Câmpina, vor efectua 10 transporturi cu o valoare totalã de 2720 aspri. (R. Manolescu, op. cit., p. 260-304).
Dar sã vedem acum, ce puteau oferi spre vânzare la Brasov, acesti negustori câmpineni.
Dupã traditia relatiilor comerciale medievale (confirmate si de documentele epocii) puteau duce la export la Brasov – ca si în alte cetãti din Transilvania – cearã, miere, peste, lânã, vite, sare, cereale, vin, blãnuri, porci si piei de animale (de exemplu, exploatarea sãrii de la ocna Telega este atestatã documentar ca fiind cerutã peste hotare încã din anul 1588).*
Ce fel de mãrfuri se aduceau de la Brasov pentru Tara Româneascã sau treceau în tranzit spre Imperiul Otoman. Aici existau priceputi mesteri sasi care creaserã o puternicã industrie mestesugãreascã unde fierul, pielea, lâna, ceara se transformau în tot atâtea produse finite, cum ar fi: sei, hamuri, cutite, postavuri, unelte agricole, arme etc.
Tot acest trafic de mãrfuri, dintre cele douã principate era transportat, datoritã existentei a patru drumuri comerciale confirmate de salvconductul lui Vlad Tepes, mai înainte aminti, ca si de alte documente de epocã. Iatã care erau acestea:
- Drumul Rucãr – Bran, ce avea urmãtorul itinerar:
- Brasov – Bran – Rucãr – Câmpulung, de unde se trifurca spre: Curtea de Arges – Râmnicul Vâlcii; Pitesti – Slatina – Turnu; Târgoviste – Bucuresti.
De aici, alte cãi duceau prin Giurgiu spre Imperiul Otoman.
- Drumul Prahovei, care avea traseul: Brasov – Câmpina, de unde se bifurca spre Târgoviste si spre Târgsor – Bucuresti.
- Drumul Teleajenului urma directia: Brasov – Vãlenii de Munte – Ploiesti, de unde se bifurca spre Târgsor si Gherghita.
- Cel de-al patrulea drum comercial era drumul Buzãului, ce avea traseul: Brasov – Pasul Buzãu – Buzãu – Brãila.
Pe lângã aceste drumuri „oficiale”, pe care erau situate punctele vamale, se foloseau în vederea sustragerii de la plate taxei vamale (pentru a face contrabandã) si unele cãrãri ascunse, mentionate adesea în documente.**
Transportul mãrfurilor se efectua cu carele, pe drumurile mai lesnicioase, cum ar fi cel al Rucãrului, sau cu caii pe cele grele, accidentate, cum ar fi cel de pe Valea Prahovei, spre exemplu.
Existã opinia unor istorici, (pe care si autorul acestor rânduri o împãrtãseste) anume cã transportul de pe Valea Prahovei, atât de frecventatã, nu se putea face numai cu ajutorul samarelor asezate pe cai. Se pare ca se mai fãceau transporturi peste munti pe plaiurile acestor acolo unde relieful o permitea si cu ajutorul carelor (vezi si harta anexatã).*
Peste prãpãstii ori râuri, se construiserã poduri, cum ar fi cele de pe Valea Prahovei, pomenite în documente încã din anul 1500, sub numele de „podurile de la Orãtii”.**
Este binecunoscut faptul cã, în epoca medievalã, atât la noi în tarã, cât si în toatã Europa, între micile state feudale, (comitate, ducate, principate etc.), existau anumite puncte bine stabilite (le putem denumi strategice), pe drumurile comerciale unde se putea controla traficul, se percepeau taxe vamale asupra tuturor mãrfurilor ce treceau dintr-o parte în alta, veniturile fiind încasate de cãtre reprezentantii conducãtorilor acestor state. Asa cum s-a mai afirmat, nici Principatele Române nu fãceau exceptie de la aceste reguli.
Cu toate cã denumirea de „vama Prahovei” apare în toate documentele de epocã, nu putem fi siguri cã ea a fost de la prima mentionare (1422) aici la Câmpina, cu toate cã este foarte posibil sã fi fost asa.
De ce vamã la Câmpina si nu în altã localitate?
Rãspunsul ni-l dã chiar pozitia geograficã a localitãtii, si anume:
- Localitatea este asezatã dupã cum se stie pe Valea Prahovei vale care strãpunge muntii Carpati, fãcând legãtura dintre Transilvania si Tara Româneascã, vechi drum comercial atestat din secolul al XIV-lea.
- În cadrul acestei vãi, Câmpina este situatã la capãtul de intrare în partea superioarã a vãii Prahovei, „adevãratã poartã de intrare”, iar drumul de care aici se sfârsea în acele timpuri.
- Dacã drumul de care, ce venea de la câmpie, se sfârsea la Câmpina, aici se fãcea si popas pentru transbordarea mãrfurilor din cãrute pe samarele cailor, prilej de vãmuire a acestora.
- Tot aici se sfârseau (ori începeau) potecile(în numãr de 8) ce traversau valea superioarã a râului si rãspundeau în Tara Bârsei, respectiv la Brasov. Vama Transilvaniei pentru aceastã zonã era situatã la Timis.
- Pe lângã aceste poteci stiute, existau si altele ascunse, care nu de putine ori erau folosite de negustorii Brasovului, ce încercau sã evite vama de la Câmpina.
- Pe Valea Prahovei, în pofida faptului cã era anevoios de circulat, era drumul cel mai scurt dintre Brasov si Bucuresti si de aici la Giurgiu, spre Imperiul Otoman.
- Documentele spun cã distanta Brasov – Câmpina se parcurgea cãlare, în circa 11 ore, ceea ce nu era mult pentru acea epocã, tinând seama si de configuratia terenului.
- Meseriasii si negustorii Brasovului doreau o cât mai rapidã desfacere (valorificare) mãrfurilor lor si preferau acest drum direct al Prahovei. De altfel, marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea în lucrarea sa, intitulatã „Istoria comertului românesc” cã „drumul Prahovei lucreazã mai mult de cât ori care cale, fiind în dreptul Brasovului… desi nu este drum împãrãtesc”.*
Iatã deci, tot atâtea argumente care au determinat înfiintarea „scalei” (vãmii) de la Câmpina, punct strategic ce putea controla traficul comercial al Vãii Prahovei.
Continuând seria documentelor ce se referã la „vama Prahovei” vom aminti documentul din 20 iunie 1507, emis de cancelaria lui Radu cel Mare (1495 – 1508).
Apoi, în timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512 – 1521) apare din nou, într-un hrisov denumirea de „vama Prahovei” în care domnitorul hotãrãste a dãrui jumãtate din veniturile acestei vãmi, mânãstirii Glavacioc.**
Sper sfârsitul aceluiasi secol, al XVI-lea, Mihnea Vodã Turcitul (1585 – 1591) mentioneazã si el într-un document emis de cancelaria domneascã, la 6 octombrie 1587, existenta „vãmii Prahovei”.
Câtiva ani mai târziu, la 9 ianuarie 1593, domnitorul Alexandru cel Rãu (1592 – 1593), premergãtorul în scaunul Tãrii Românesti a celui care a fost Mihai Viteazul – domnul primei uniri – dãruieste aceste venituri ale „vãmii Prahovei” aceleiasi mânãstiri Glavacioc. În acest document se spune: „Cu mila lui Dumnezeu, io, Alexandru Voevod, Domn a toatã tara Ungro-Vlahiei, dã Domnia mea aceastã poruncã a Domniei mele sfintei mânãstiri numitã Glavacioc, sã-i fie „vama Prahovei” jumãtate, ce este a negotului Brasovului toatã…”***
Spre sfârsitul secolului al XVII-lea, aveam, în fine, dupã aceastã însiruire de documente, si hrisovul emis în timpul domniei lui Gheorghe Duca-Vodã (1673 – 1678) la 12 martie 1674, în care vama Câmpinei este atestatã.
Iatã ce se spune în acest document: „cã le iaste drumul lor (soli mari împãrãtesti sau postã crãiascã) sau veri ce fel de soli va fi, pe la Târgoviste si trecãtoare spre Rucãr, acolo iaste obiceiul de a trece solii si postii si în mergãtoare si în viitoare (la ducere si la întoarcere), iar drumul Câmpinei este numai poteci si scalã de negutãtori”.*
Deci acum nu mai existã nici un dubiu, documentul ne aratã clar cã trecãtoarea Rucãrului este liberã, accesibilã si folositã de curieri si postã crãiascã.
Prin ea se putea circula în voie, dar în pofida acestui fapt, comertul folosea cu precãdere drumul Câmpinei, care cu toate cã era greu de strãbãtut, era preferat pentru scurtimea lui.
Documentul ne confirmã încã o datã, faptul cã drumul Prahovei, ca si vama de la Câmpina, existau de foarte multã vreme, asa dupã cum s-a argumentat încã de la începutul acestui capitol.
De la anul 1422 si pânã în anul 1840, anul în care vama Câmpinei va fi mutatã la Breaza, (pentru o scurtã perioadã de timp), fiind mutatã apoi la Predeal (punctul de frontierã) localitatea va progresa neîncetat, având numai avantaje de pe urma acestui punct de vamã.
Referindu-se la Câmpina, aflãm dintr-un document din anul 1633, emis în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654) despre o vânzare de mosie denumitã „Jupãnesti” cu suma de 5000 de aspri, iar zapisul de cumpãrãtoare (dupã expresia timpului) este întãrit cu semnãtura clucerului Palaloga din Câmpina.**
Iatã deci, cã în prima jumãtate a secolului al XVII-lea exista aici la Câmpina, un boier cu rang de clucer. Ceva mai târziu, în anul 1640 apare prima stire despre locuitorii Câmpinei: este vorba despre o vânzare de teren, în care se pomeneste de un anume Calotã si fratele sãu Petircan, feciorii lui Petrican din Câmpina, care vând lui Tudoran si nepotului sãu Boico, un loc de casã în silistea Câmpinei. Mai aflãm cã, prezenti la aceastã vânzare au fost: „Popa Dumitru si Apostol vãtaf, Manea, Gherghina, Stan, Pãtru, de acolo si alti oameni buni, mãrturie dupã împrejurul locului”.***
Din acest document aflãm numele unor strãmosi localnici, dovadã incontestabilã a asezãrii si a locuitorilor sãi.
De asemenea, stim sigur cã exista un preot „popa Dumitru” ce slujea la o bisericã. Aceasta dovedeste cã satul era bine închegat, cã devenise o asezare dezvoltatã care necesita un locas de rugãciune si meditatie.
O altã informatie despre aceastã asezare, este aceea cã se mentioneazã numele lui Apostol, vãtaf. Cu toate cã nu se aratã dacã este vãtaf de Câmpina, înclinãm sã credem cã asa era. De fapt, începând cu anul 1660, denumirea de vãtaf (slujbasul domniei) va fi atestatã de mai multe ori având resedinta la Câmpina.
Dar cine erau acesti vãtafi? Vãtaful, slujitorul domniei, avea misiunea, ca împreunã cu asa-numitii poterasi (ori plãiesi) ce-i avea în subordine, sã pãzeascã plaiul, drumul si potecile ce veneau din munte, respectiv fãceau politia traficului comercial al vãii. Ei obligau pe negustorii ce veneau de la Brasov si încercau sã evite vama de la Câmpina, sã treacã obligatoriu pe la aceasta. De asemenea, pãzeau traseul de „lotri”(hotii) care nu erau putini se pare, în aceastã zonã a vãii Prahovei, atrasi fiind de bogãtiile ce se vehiculau pe aici. Tot ei aveau si dreptul de a judeca pricinile ivite între locuitorii plaiului.
Câtiva ani mai târziu, în 1652, si 1658, se mentioneazã în documente, din nou, denumirea Apostol vãtaf, iar la 1660 avem dovada precisã a existentei lui Calotã, vãtaf de Câmpina.
Prezenta vãtafului de Câmpina, alãturi de vamesul „scalei”, dovedeste cã satul Câmpina, era cu adevãrat un sat important, având un rol precis în organizarea feudalã a Tãrii Românesti.
De altfel, tot din timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654), existã un hrisov prin care acesta dãruieste lui Negoitã, comisul, mai multe mosii: „iar sã fie satul Curiacul din judetul Prahova, ce se cheamã Câmpinita, tot satul cu tot hotarul, din hotar pânã-n hotar si semnele sã se stie: din Prahova mare pânã în hotarul Câmpinei, pânã în casa Bãrdãresei de pe coada lacului din satul Câmpina cea mare, cum este scris în cãrtile cele vechi…1645 noiembrie 15”.*
Acest document, deosebeste „Câmpina cea mare”, de Câmpinita, care era „Câmpina cea micã” sau Curiacul.
Tot din acest document, facem cunostintã cu prezenta unui alt boier la Câmpina, comisul Negoitã, în afarã de clucerul Palaloga întâlnit mai înainte. Chiar dacã acesti doi boieri nu locuiau la Câmpina, ei erau siguri proprietari de terenuri, aci în sat, alãturi de mosnenii (tãranii liberi) care întemeiaserã localitatea.
Studiind documentele, apare o nouã dovadã din negura acelor vremuri de mult apuse.
Din 26 aprilie 1653, dateazã o scrisoare de multumire a Judelui de Brasov, Mihail, cãtre Pan Radu Vel Comis. „Cã dumneata (comisul) ai arãtat inemã bunã spre noi si cu cuvântul dumitale cel bun, ai îndemnat pe Negoitã Comisul de ne-a slobozit «marha» pân cãtre cea Câmpinã”.* Iatã dar, o nouã si sigurã dovadã a traficului comercial si a faptului cã localitatea Câmpina era bine cunoscutã autoritãtilor din burgul medieval al Brasovului.
Dupã anul 1660 încep sã aparã informatii despre vânzãri de locuri de case la Câmpina. Explicatia o gãsim în faptul cã, tot mai multi oameni erau dornici de a se stabili în Câmpina iar cei ce vindeau – localnicii – aveau destul pãmânt si nu-i deranja faptul cã suprafata terenurilor ce posedau se micsora. Aceastã explicatie este plauzibilã, deoarece nu dupã mult timp, la 1663, satul Câmpina a devenit târg.
Dar sã revenim la acele vânzãri.
În 1660, 23 mai, Calotã, vãtaf de Câmpina scrie cu mâna lui zapisul de vânzare a unui loc de casã în satul Câmpina, în suprafatã de 22 stânjeni, pentru un cãlugãr. Între martori, la întocmirea actului, apare pentru prima oarã numele lui Ion, egumenul mânãstirii de la Brebu, Constantin Comisul, un Radu Mostârcul si altii. Dovadã cã, în acea perioadã, existau relatii de bunã vecinãtate între Câmpina si Brebu.
Ceva mai târziu, în anul 1662, vânzarea se repetã si Pãtrasco din Câmpina vinde lui Drãghiceanu 10 stânjeni si loc de casã, aici în sat.
Pãtrasco vânzãtorul este frate cu Gheorghe, pomenit martor în anul 1640, ambii fiind fiii lui Udriste Paharnicul. Posibil cã acest Udriste Paharnicul sã fi locuit aici, sau poate cã aici stãpânea unele terenuri. În document mai apare un nume „Popa Radu”, deci un al doilea preot aici la Câmpina, dupã acel „Popa Dumitru” pe care l-am întâlnit la vânzarea de teren din anul 1640.

2.2 – Târgul Câmpina
Din cele descrise pânã la 1663, s-a încercat prezentarea localitãtii si a vãmii, strâns legate, putem spune integrate, în traficul comercial al Brasovului.
Am aflat de existenta localitãtii, de unii oameni care locuiau aici, de preocupãrile lor. Stim deja cã existau doi preoti, un vames si un vãtaf, cu resedintã permanentã aici. Atât vãtaful, cât si vamesul, erau reprezentantii domniei, ei fiind autoritãtile locale. Mai stim de asemenea cã localnicii însisi, fãceau un negot activ cu Brasovul, burg medieval cu o puternicã industrie manufacturierã.
Iatã cã în 1663, deci la numai 160 de ani de la atestare (1503 – 1663), dintr-o simplã asezare, datoritã pozitiei sale geografice si de ce nu, si datoritã iscusintei si hãrniciei locuitorilor, satul Câmpina ajunge la rangul de târg.
Este o ridicare în grad a localitãtii, ce dovedeste cã aici se crease un mic centru comercial, de unde se puteau târgui diferite mãrfuri. Este o asezare în plinã dezvoltare stabilã, care atrãgea si oameni din celelalte localitãti din zonã, care se deplasau aici pentru a-si procura cele necesare. Din mãrfurile expuse nu puteau lipsi mãrfurile de Brasov: sei, frâie, hamuri, feronerie, postavuri, sticlãrie, arme, unelte agricole etc.
Revenind la documentele epocii, denumirea de târg o întâlnim în zapisul de vânzare al lui Panã din Cãlinesti-Prahova – cãtre jupânul Drãghici Cantacuzino, cãruia îi vânduse un loc de casã „în târg în Câmpina, în lung si-n lat 22 stânjeni, drept bani ughi 15… 1663 Septembrie 23”.*
O altã dovadã a pozitiei Câmpinei, o gãsim ceva mai târziu la anul 1674, în hrisovul lui Duca Vodã, în care enumerã satele: „Secãria i Tesila, Comarnicul i Breaza, i Câmpina, Bãnesti, Poiana, Floresti, Mãgureni, Filipestii cei noi si ce vechi din judetul Prahova, care sîntu în rândul scãlii Câmpina”.**
Putin mai târziu, la 1684, cunoscutul cronicar moldovean Miron Costin, în opera sa „Cronica Tãrii Moldovei si a Tãrii Românesti” citeazã Câmpina între „orasele” din Tara Româneascã. Alãturi de Râmnicu, Gherghita, Ploiesti, Târgsor si Vãleni.
De asemenea, în toate documentele perioadei 1640 – 1663 care se referã la vânzãri si cumpãrãri, efectuate în cuprinsul localitãtii, se specificã termenii în „sat”, „aici în sat”, sau „în târgul Câmpinei”. Dupã anul 1663, se mentioneazã pur si simplu „în Câmpina” sau „în târg la Câmpina”, pânã în 1840, anul desfiintãrii vãmii. Aceasta ne confirmã cã localitatea era binecunoscutã ca asezare în sine si ca punct de vamã, o dovadã în plus fiind si faptul cã stolnicul C. Cantacuzino o marcheazã pe harta tipãritã la Padova, în anul 1700.
La sfârsitul secolului al XVII-lea, respectiv în anul 1697, dintr-un document aflãm si în ce constã bogãtia acestor locuri.
Un oarecare mosnean, Lambã, vinde feciorilor dumnealui Postelnicului Vasile toatã partea de mosie din Câmpina, datã lui de zestre, de socrul sãu Gheorghe Burducea. Din ce se compunea aceastã parte de mosie? Din câmp, pãdure, apã, pãcuri si livezi de pomi din silistea satului.
Trebuie sã retinem acest document ca fiind primul ce atestã existenta pãcurii, a titeiului, pe teritoriul localitãtii. Deci alãturi de livezi de pruni, din care se prepara vestita tuicã, de cele de meri, se consemneazã existenta pãcurii în subsolul localitãtii, aceastã fabuloasã bogãtie, care peste douã secole va face cunoscutã Câmpina în toatã Europa si va aduce progres si civilizatie localitãtii.
Deci pãcura va apare de acum înainte alãturi de sarea de la Telega, ca cea de-a doua bogãtie mineralã a zonei ce începe a avea cãutare la export, servind în acele vremuri deocamdatã numai la unsul osiilor si bucelelor de la cãrutã, ori la iluminat, cu ajutorul tortelor. Probabil cã acest produs, pãcura, era extras de mosnenii fântânari, de mult mai multã vreme. Începând cu acest an, 1697, în toate actele de vânzare, pe lângã livezi, terenuri agricole, pãduri, pãcura va fi mereu mentionatã.
Revenind la acelasi document din 1697, întâlnim mentionate si apele din zonã, fie cã este vorba de apa unui lac cu peste, sau – dupã cum vom afla mai târziu – despre morile de apã ce au existat pânã în a doua jumãtate a secolului al XIX-lea, care au functionat pe Doftana sau pe râul Prahova.
Trecem în secolul urmãtor, al XVIII-lea, respectiv în anul 1702, când Radu si Vasile, fiii lui Vasile Logofãt, din Câmpina, fac o vânzare de teren, lui Nicodim, egumenul de la mãnãstirea Sinaia, mãnãstire ce fusese construitã în 1695 de cãtre spãtarul Mihai Cantacuzino.
În acest act de vânzare, din nou se pomeneste de livezi, pãdure si pãcurã din silistea satului. Peste numai 2 ani, adicã la 1704, dintr-un alt act, suntem informati despre o vânzare de teren „afarã de rumânii care s-au rãscumpãrat”. Deci pe aceastã mosie a Câmpinei, în afarã de tãranii liberi (mosnenii, cum erau denumiti în Tara Româneascã) mai existau serbii (rumânii), tãrani legati de pãmânt, care nu reusiserã sã se rãscumpere.
Aici trebuie fãcutã o precizare referitoare la aceste frecvente vânzãri de terenuri. Denumirea de Câmpina, în perioada respectivã, a secolului al XVIII-lea, ca si mai târziu de altfel, nu se referea numai la localitatea propriu-zisã, ci se extindea asupra întregului platou delimitat de cele trei râuri cunoscute, ci chiar mai departe, pânã la Sotrile, inclusiv Voila. Numai asa se explicã frecventele vânzãri de pãduri, livezi si ape, ce apar în mai toate documentele timpului. Asadar, la acest început de secol al XVIII-lea, avem aici pe mosia Câmpinei toate categoriile sociale ale epocii medievale: boieri, mosneni, târgoveti, rumâni si clãcasi.
Iatã cum, pas cu pas, am ajuns la acest secol al XVIII-lea, în epoca de înflorire din timpul domniei marelui voievod Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714). Din aceastã perioadã, existenta a trei documente ne oferã valoroase informatii referitoare la trecutul Câmpinei.
Primul document este o scrisoare comercialã, trimisã de cãtre Domnitorul Brâncoveanu la 26 februarie 1707, cãtre negustorii postãvari din Brasov. „Pentru rândul postavului care este gata si zici dumneata ca sã trimitem caii ca sã-l ridice si banii ce au mai rãmas ca sã se dea postãvarilor, de aceasta iatã am poruncit ispravnicilor de la Câmpina, ca sã trimitã…”.*
Reiese clar din acest document, ce întãreste pe cel din vremea lui Duca Vodã din 1674, cã „drumul Câmpinei iaste numai potecã si scalã de negutãtori”. Probabil, ca sã revenim la scrisoarea lui Constantin Brâncoveanu, de la Cîmpina pânã la Comarnic, cca 20 km se putea merge, de bine de rãu, cu cãruta, iar de aici pânã la Brasov, având în vedere configuratia terenului, numai cu caii, pe poteci de munte, ori pe plaiurile muntilor, tinând cont cã trebuia traversatã zona Posadei si a Orãtiilor, strâmte si periculoase, care nu permiteau deschiderea unui drum de care. Acesta se va amenaja mult mai târziu, dupã aproximativ un secol si jumãtate.
Revenind la scrisoarea mentionatã, aflãm cã: „am trimis si omul nostru care sã-l ridice (postavul), sã-l aducã si i-am poruncit sã-l suie pe cai si sã-l aducã la Câmpina, cã ne iaste nevoie ca pânã la zece zile sã fie postavul aici”.
Am citat aceastã scrisoare, pentru a evidentia odatã în plus, cã era preferatã trecerea pe Valea Prahovei, fatã de alte cãi de legãturã (cu toate neajunsurile transporturilor pe cai) cã Valea Buzãului, ori prin Pasul Rucãr-Bran.
Al doilea document ne înfãtiseazã un moment inedit din care ne putem da seama cã si contrabanda îsi are istoria ei. Astfel, la 16 septembrie 1707, spãtarul Mihai Cantacuzino, rãspunde brasovenilor cã a luat cunostintã cum cã: „vamesii de la Câmpina, carele cu vama si cu alte obiceiuri ce la fac, ce n-au fost niciodatã…”
Tot în acelasi an, 1707, septembrie 21, Asan vel Cãminar asigurã pe brasoveni cã: „numai acum Mãria Sa Vodã Brâncoveanu, va sã puie un boier la Câmpina, pentru jafurile acestora, ce la fac unii si altii, ca acesta sã le ia seamã pentru toate acestea… ; mi se pare cã si Schiai dumneavoastrã se va fi purtând cam rãu, cã nu vor sã umble pe drumul cel mare al vãmii, pre unde au umblat si mai înainte, ce fistecare pe unde au mers pe alte poteci si au fãcut drumuri de umblã si vamesii neputând îngãdui, ci apoi bagã vina vamesilor de zice cã le fac obiceiuri…”.*
Iatã aici o dovadã clarã, a unuia din argumentele de la începutul acestui capitol, de ce a fost aleasã Câmpina ca punct de vamã. Pentru cã aici erau iesirile potecilor ce veneau din munti si care puteau fi usor controlate.
O altã concluzie, a acestei scrisori, este confirmarea faptului cã si contrabanda îsi are istoria ei, negustorii Brasovului încercând sã evite vama Câmpina, pentru a se sustrage de la plata taxelor vamale.
Desi aceste conflicte vamale au existat, ele nu puteau împiedica prea mult traficul comercial, din ce în ce mai intens, de pe Valea Prahovei.
O dovadã a veniturilor vãmii de la Câmpina, din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, apare chiar din documentele personale ale domnitorului. În „catastihul de toate veniturile domniei” se mentioneazã „manu propriu” la data de 24 martie 1714: „Vama Câmpina i Vãleni = 1000 taleri.** Aceasta este prima dovadã pe care o avem, referitoare la veniturile domniei, provenite de la vama Câmpina.
Pentru a întãri cele afirmate mai sus nu trebuie uitat faptul cã, tot pe aici, pe la Câmpina, se fãcea si trecerea turmelor de oi – transhumanta ciobanilor bârsani si mocani, ce-si duceau vara oile la pãsunat, pe platoul muntilor Bucegi si chiar mai departe, cãlãuzindu-si turmele pânã-n luncile Dunãrii. Iatã deci o nouã sursã de venituri pentru vama Câmpinei. De data aceasta, de pe urma lânei, brânzei si cascavalului, produse obtinute de pe urma oilor. Aceste obiceiuri, ale transhumantei ciobanilor cu turmele de oi, s-au perpetuat pânã în secolul al XIX-lea, cu venituri importante pentru vama târgului Câmpina, respectiv a visteriei Tãrii Românesti. De exemplu, pe anul 1832, visteria încaseazã suma de 2280 lei, ceea ce era o sumã foarte mare la timpul respectiv. Ceva mai târziu, în 1835, se încaseazã de la pãstorii ce treceau pe aici 10210 lei.***
Întorcându-ne pe firul istoriei Câmpinei, în anul 1709, un oarecare Radu, fiul lui Vasile Postelnicu, face vânzãtoare pãrintelui Nicodim egumenul mânãstirii Sinaia „mosie în Câmpina, jumãtate de mosie deplin, formatã din: pãcurã, târg, livezi si pãdure”.
Din document mai reiese cã vânzarea s-a fãcut si „cu stirea tuturor mosnenilor”: „Radu, cel ce vinde, se iscãleste Radu Câmpineanu”. Sunt mentionati, din nou „mosnenii”, acei primi locuitori care întemeiaserã asezarea, cu secole în urmã, tãind pãdurile ce acopereau terasa Câmpinei, destelenind cei dintâi un loc mai mare, vor fi deschis o „cãpinã” în locul din pãduri, fãcându-l lemn de asezare si de sãlãsluire, amintitoare si a existentei pãdurilor si a procedeului pentru creerea unei „Câmpine” pentru ridicarea unui sat. Aceasta este o altã variantã emisã de istoricul Stoica Teodorescu asupra originii cuvântului Câmpina.*
Sã mai facem câtiva pasi pe firul istoriei si sã ajungem la anul 1729, de când avem un document de o deosebitã importantã, deoarece ne oferã foarte multe informatii asupra trecutului localitãtii.
Este vorba despre o carte de hotãrnicie, emisã în timpul domniei lui Nicolae Alexandru Mavrocordat, domn fanariot (1719 – 1730) impus de Poarta Otomanã dupã mazilirea lui Brâncoveanu. Aceastã carte de hotãrnicie a fost întocmitã în urma cererii fãcutã domniei de cãtre jupâneasa Calita Cantacuzino-Câmpineanu si dumneaei jupâneasa Ilinca, nora celei dintâi, pentru a delimita mosia Câmpinei care au cumpãrat-o dumnealor de la mosnenii de acolo. Domnitorul hotãrãste ca un numãr de 12 boieri sã întocmeascã aceastã carte de hotãrnicie asupra mosiei Câmpina, care avea o suprafatã de 1131 stânjeni masã. Înalta comisie, formatã din cei 12 boieri hotãrâti, se deplaseazã pe teren si trag hotarele mosiei: (1) Din hotarul Curiacului, pânã în apa Doftanei (la capul mosiei dinspre Bãnesti) iesind stânjeni 691. (2) Din acelasi hotar, pânã în apa Doftanei „am tras la mijlocul mosiei pânã la silistea târgului” stânjeni 555. (3) Din acelasi hotar, pânã în apa Doftanei „am mai tras la capul mosiei, unde se cheamã Sotrile” stânjeni 1700. În total 2946 stânjeni.
Fiind vorba de o orânduialã precisã a proprietãtilor, „înalta comisie” a chemat în fata ei pe toti proprietarii de pãmânturi, fiecare cu zapisele lor, si au dat citire acestor acte, încercând sã clarifice toate litigiile.
Valoarea acestui document este mare, deoarece ne oferã informatii precise asupra mosiei Câmpina si a locuitorilor ei. Din el aflãm cã: „trãgându-se a doua oarã dinspre Bãnesti, au pusu piatrã (semn) în apa Doftanei hotarul „si trãgându-se prin silistea târgului pânã în Doftana dinspre Telega, au pusu piatrã din susul de fântânile cu pãcurile”. Mai aflãm cã întreaga mosie a Câmpinei, (toatã terasa) ocupa satul Curiac, (Câmpinita de azi) pânã la Bãnesti, apa Doftanei pânã la Sotrile.
De ce oare a dispãrut denumirea de satul Curiac si azi nu mai avem decât lacul cu acelasi nume? Explicatia trebuie cãutatã chiar în relatarea actului de hotãrnicie, mentionat mai înainte, care ne spune cã mosia jupânesei Calita Câmpineanu si-a alipit si mosia Curiacului, devenind un singur trup si cu un singur proprietar.
Mai existã o altã ipotezã (dupã Stoica Teodorescu) care presupune cã o parte din locuitorii târgului Câmpinei se vor fi mutat spre nord, în sus de-a lungul drumului de care, si cu timpul se va fi format o nouã asezare, o Câmpinã mai micã (Câmpinita), nume pe care-l poartã si azi, cartierul nordic ce se întinde în partea superioarã a terasei.
Din acelasi act de hotãrnicie, aflãm de existenta unei familii boieresti, respectiv cea a Calitei Câmpineanu, ce va juca un rol preponderent, mai târziu – prin Ion Câmpineanu – în timpul revolutiei de la 1848. Aceastã Calitã se trãgea dintr-o veche familie bizantinã, a Cantacuzinilor, ce au avut mosii si castele la Mãgureni, Filipesti si Cãlinesti, aici în judetul Prahova.
Mai întoarcem o filã din vechea cronicã a Câmpinei si în anul 1734, Dintr-un act de vânzare, aflãm cã aici la Câmpina functionau ca autoritãti vamesul Miclea si vãtaful de plai Mielea.
În perioada anilor 1736-1739 s-a purtat pe teritoriul Tãrii Românesti rãzboiul ruso-austro-turc ce se încheie prin pacea de la Belgrad.
În cursul anului 1739 când pe scaunul domnesc era domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat (1735-1741) aflãm dintr-o lucrare cu caracter istoric cã multe localitãti din Tara Româneascã au avut de suferit de pe vremea acestui rãzboi printre care si târgul Câmpinei. Dar iatã despre ce este vorba:
„Domnitorul si Curtea Domneascã aflã cã, târgul Câmpulung a fost devastat jefuit de cete de cuirasieri nemti, iar alte cete de cuirasieri comandati de cãtre cãpitanul Manos atacarã Câmpina devastând-o si incendiind-o. Vodã pregãteste o armatã de 300de oameni care sã porneascã spre Câmpina, dar în ziua de 16 iulie se aflã cã alte cete, de data aceasta de turci atacarã Târgovistea. Vodã Mavrocordat, pentru a stimula populatia sã se înroleze în armatã, oferã 50 de florini de fiecare cap de neamt, iar aceluia care îi va aduce capul lui Manos, devastatorul Câmpinei, 300 de florini”. Nu cunoastem cum s-au rezolvat aceste conflicte.
În luna septembrie 1739 se încheie pacea de la Belgrad care puse capãt rãzboiului.*
Ceva mai târziu, în anul 1745, aflãm despre o judecatã dintre Petcu Brasoveanu si jupânesele Ilinca si Chiajna Câmpinencele. Din aceastã sfadã dintre proprietari, gãsim stirea despre: „dejuma de bucate si partea lor de 700 vedre de pãcurã ce iese în fistecare an”.
Demn de relevat este faptul cã se vorbeste despre „fântânile de pãcuri ce iesea”. Dovada istoricã a fântânilor de pãcurã ce izvorau este confirmatã si geologic.
Într-adevãr, au existat aici pe platoul câmpinean, ca de altfel si în alte zone petrolifere din tarã, astfel de izvoare. Mai târziu, vom întâlni termenul de put, ceea ce presupune sãparea unor gropi adânci, ce puteau ajunge la zeci si sute de metri. Din acelasi act de judecatã aflãm despre pretul unei vedre de pãcurã, care era de o jumãtate de taler austriac.
Tot în acest act, din 1745, gãsim informatia despre „biserica cea veche” si despre „câti oameni or mai sedea, avem sã-i împãrtim frãteste”. Aici desigur cã este vorba despre rumânii ce lucrau pe aceastã mosie si care nu reusiserã încã sã se rãscumpere.
S-a amintit aici de biserica cea veche, care nu mai existã; stim cã cele trei biserici existente în oras au pisanii dupã anul 1800.
Revenind la numele unuia din împricinati: Petcu Brasoveanu, presupunem cã era un locuitor al cetãtii Brasovului, ce se stabilise în Tara Româneascã, ori poate un localnic ce se ocupa cu comertul valorificând mãrfuri de Brasov, ce au dus cu timpul la schimbarea numelui sãu. Acest lucru este istoric dovedit pentru multi români din Transilvania ce au emigrat dincoace de Carpati si s-au stabilit în diferite localitãti, printre care si la Câmpina.
Mergând mai departe, în anul 1747, avem, din nou, un act de vânzare de terenuri si meritã a sti cine au fost cumpãrãtorii:
1. Mânãstirea Mãrgineni, care cumpãrã 40 stânjeni.
2. Mânãstirea Mislea, care cumpãrã 13 stânjeni.
3. Mânãstirea Sãrindarul, care cumpãrã 50 stânjeni.
4. Mânãstirea Lespezi, care cumpãrã 20 stânjeni.
5. Mânãstirea Sinaia, care cumpãrã 15 stânjeni.
6. Pârvu Cantacuzino – fost mare stolnic – 41 stânjeni.
7. Sima Zarafu, care cumpãrã 65 stânjeni.
8. Popa Stan din Câmpina, care cumpãrã 30 stânjeni.
9. Alexandru Negutãtorul – care cumpãrã 30 stânjeni.
10. Ion, ginerele lui popa Stan, care cumpãrã 15 stânjeni.
Din aceastã enumerare se poate constata cã 5 mânãstiri au cumpãrat terenuri, fiind convinse cã fac o bunã investitie si cã târgul Câmpinei este în dezvoltare. Evolutia ulterioarã a localitãtii a confirmat acest lucru. Valoarea acestui document este deosebitã, deoarece din el aflãm de numele unor târgoveti, cum ar fi Sima Zaraful si Alexandru Negutãtorul, ori a unor boieri ca Pârvu Cantacuzino.
În anul 1775, avem din nou vesti despre târgul Câmpinei: o vânzare de terenuri si bunuri de cãtre Maria Lupoianca cãtre unchiul ei Pantazi Câmpineanu. „Jumãtate din târgul Câmpinei, cu cârciuma de la podul Tiligii jumãtate”.*
O altã informatie ne oferã generalul austriac von Bauer, în anul 1778, în cartea se intitulatã „Memoire sur la Valachie”, în care spune despre Câmpina cã „este un târg închegat ce are si bisericã de zid”.
Începând cu anul 1790 se pomeneste, în unele hrisoave de plaiul Câmpinei ca unitate administrativã, care era dupã cum se stie, condus de cãtre un vãtaf. Tot aici se afla si sediul subcârmuirii, care avea în subordine o unitate de dorobanti cu misiunea de pazã a ordinii publice, a vãmii si a traficului comercial de pe Valea Prahovei. Ultimul sediu al acestei unitãti de dorobanti, prin anii 1880-1890, a fost (dupã informatii orale) casa cu pridvor ce exista imediat în spatele postei.
Tragem concluzia cã, la acest sfârsit de secol al XVIII-lea, localitatea Câmpina devenise un adevãrat târg, ce se dezvolta neîncetat. Vama era în plinã activitate, existau prãvãlii cu tot felul de mãrfuri, cârciumi si câteva case boieresti, iar pãcura, cu toate cã nu avea valoarea de mai târziu, era cãutatã chiar la export.
Populatia era formatã din mosneni, ce se ocupau cu agricultura si cãrãusia, clãcasi si câteva familii boieresti, ca Lupoienii, Câmpinenii si Cantacuzinii. De asemenea, se dezvolta pãtura târgovetilor ai cãror reprezentanti erau Sima Zaraful, Alexandru Negutãtorul etc.
Si pentru a se încheia cu descrierea Câmpinei în secolul al XVIII-lea, vom mai aminti de o serie de evenimente. Astfel, în anul 1788 domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni, care-si avea oastea în tabãrã la Câmpina, obligã o armatã austriacã ce încerca sã pãtrundã în tarã sã se retragã dincolo de Predeal si angajeazã o luptã cu aceasta pe Valea Timisului în 11 iulie luând prizonieri, steaguri si pradã.* În aceeasi perioadã, divanul domnesc este informat de cãtre medelnicerul Grigore, cum cã: „au sãvârsit podiscele si lesile de pe drumul Câmpinei”.
Din alte documente ale epocii, stim cã pe drumul Câmpinei spre Transilvania existau, în aceastã vreme a sfârsitului de secol al XVIII-lea, mai multe hanuri, pentru îndestularea cãlãtorilor.
Din acelasi document, suntem informati cã, în afarã de aceste hanuri unii localnici câmpineni ofereau cãlãtorilor tuicã de prune si bucate, fãcând astfel o concurentã neloialã hanurilor. Asa reclamã la 1799 domniei, boierul Scarlat Câmpineanu, mare logofãt.
Din perioada amintitã, mai cunoastem faptul cã, la 1782, un cunoscut negustor român stabilit în Scheii Brasovului, cartier locuit de români, pe nume Mihai Tumbru, se întovãrãseste cu negustorul câmpinean Radu Bernea si fac comert cu arnici si alte mãrfuri pe care le vindeau la Ploiesti, cu frumos câstig pentru cei doi.**
Pentru a argumenta, odatã în plus, importanta vamei de la Câmpina, vom arãta cã, în 1792, vama era arendatã cu suma de 9.200 taleri austrieci, fatã de vama Vãleni de exemplu, ce era arendatã cu numai 2.000 taleri.
Prin jalba sa cãtre domnie, din 1799, acelasi Scarlat Câmpineanu mai înainte amintit, roagã pe domnitorul Moruzi sã dea aprobarea necesarã tinerii unui obor de vite (lunea) la Câmpina. Spre bucuria localnicilor, domnitorul îsi dã asentimentul, iar aceastã zi de târg face sã înfloreascã viata comercialã a localitãtii, deoarece odatã cu ziua de târg crestea si numãrul clientilor la prãvãlii si cârciumi si deci cresteau si veniturile celor interesati.
Începând cu secolul al XIX-lea avem noi si valoroase informatii despre situatia vãmii de la Câmpina, cât si despre localitate în sine.
Vama Câmpinei devine odatã cu scurgerea anilor, din ce în ce mai rentabilã.
Dupã obiceiul timpului, vãmile erau arendate de cãtre domnie la diferiti particulari (de obicei boieri) cu profit pentru domnie, dar si pentru arendasi. Dacã în 1792 vama Câmpinei (dupã cum se afirma) era arendatã pentru duma de 9.200 taleri, aceeasi arendã creste, în anul 1811, la 27.000 taleri austrieci.* Deci o majorare de aproximativ trei ori. Cui se datoreazã aceastã crestere? Ea nu putea rezulta numai din taxarea traficului de mãrfuri ce circulau în ambele sensuri între Tara Româneascã si Transilvania. Explicatia constã în faptul cã atât sarea, cât si pãcura, fiind în acele timpuri monopol domnesc, cei ce arendau vama de la Câmpina, se ocupau si cu extragerea pãcurii din puturile existente aici. De altfel, se si spunea la licitatia pentru arendarea vãmilor: „Câmpina cu pãcurile”.
În perioada rãzboiului ruso-turc dintre anii 1806-1812 (rãzboi purtat pe teritoriul Principatelor României), stim cã soldatii rusi ce îsi aveau tabãra la Bãicoi, veneau la puturile de la Câmpina pentru a se aproviziona cu acest pretios lichid.
Din aceastã perioadã dateazã si catagrafia tuturor localitãtilor Tãrii Românesti, din care despre Câmpina aflãm cã era împãrtitã în douã:
1.Câmpina Vistierului – cu o bisericã de zid cu doi preoti si un târcovnic si case de români 81, de tigani 11, total 92.Total suflete de români 266, de tigani 47, în total 313.
2.Câmpina Stolnicului – cu o bisericã de zid cu doi preoti si un târcovnic si case de români 37, de tigani 4, total 41. Total suflete: de români 158, de tigani 14, în total 172.
Deci în 1810 în târgul Câmpinei aveam: 133 de case (din care 118 de români si 15 case de tigani) locuite de 424 de suflete de români si 61 de tigani. Prin urmare un total de 485 locuitori. În aceastã statisticã nu erau inclusi locuitorii cãtunului Slobozia.
Asadar, acum aproximativ 175 de ani Câmpina avea doar 485 de locuitori. Putini, nu? Cam cât ar locui în douã blocuri cu 10 etaje în zilele noastre. Nu trebuie uitat faptul cã în acele vremuri populatia era foarte putinã nu numai în toatã tara, ci si în întreaga Europã.
Si, pentru cã suntem la descrierea populatiei târgului Câmpina, la acest început de secol al XIX-lea, iatã si o listã cu românii din Transilvania emigrati în Tara Româneascã si stabiliti în anul 1818 în Câmpina:**

1. Nitã Gore 5. Nitã Manulea
2. Martin Goran 6. Petcu Mircoi
3. Ionas Gos 7. Simion Calotã
4. Mihai Husar 8 Mihai Budoiu

Avem încã o dovadã concretã a relatiilor dintre Transilvania si Tara Româneascã, a unitãtii de limbã si neam de ambele pãrti ale Carpatilor. Dovadã certã cã muntii Carpati nu au constituit niciodatã o barierã între cele trei provincii românesti.
Lista celor stabiliti în Tara Româneascã este foarte lungã, dar au fost amintiti numai cei stabiliti la Câmpina, prilej ca unii dintre locuitorii Câmpinei sã cunoascã originea familiilor lor.
Ceva mai înainte, când au fost prezentate datele catagrafiei din 1810, s-a mentionat cã la Câmpina nu apare în acest recensãmânt cãtunul Slobozia. Aici era construitã o bisericã (care existã si azi) numitã Schitul Slobozia, ridicatã prin dania preotului Preda Pãtrascu, în anul 1714, ca metoc al mânãstirii Sinaia.
Împrejurul acestui schit al Sloboziei trãiau în câteva chilii, un grup de cãlugãri. Ei posedau câteva hectare de teren agricol, livezi de pruni si meri, vie si o plantatie de nuci. La schit se preparau: vin, tuicã, brânzã, se cresteau vite si se pregãteau si alte produse necesare aprovizionãrii mânãstirii Sinaia.s*
Pentru a confirma cele arãtate mai sus, amintim cele scrise în 1829 de egumenul Ioasaf de la mânãstirea Sinaia: „cele trebuincioase pentru hrana noastrã, de la Slobozia lângã Câmpina, unde este metocul mânãstirii, pe cai le aducem sus la mânãstirea Sinaia”.**
La confluenta Doftanei cu Prahova, schitul mai avea si o moarã. Pe drumul principal pe care se desfãsura traficul de pe Valea Prahovei, actuala axã principalã a orasului Câmpina, acesti cãlugãri tineau un han, pentru îndestularea cãlãtorilor. Sub casa parohialã se mai gãsesc si azi beciurile încãpãtoare pentru pãstrarea vinului si a tuicii, beciuri cu o capacitate de cca 15 vagoane.
Ca si în alte locuri din Tara Româneascã, în jurul schitului îsi aveau locuintele câteva zeci de familii care se ocupau cu muncile agricole.
Încetul cu încetul ele au format cãtunul Slobozia.
Deoarece s-a discutat de hanul de la Slobozia, este cazul sã reamintim acum cã cel de-al doilea han al târgului exista ceva mai sus, tot de-a lungul drumului de care. Acesta era situat lângã „Biserica de la han”, în zona punctului „Odor”. Acest han care fusese întemeiat de cãtre proprietarul sãu, mânãstirea Glavacioc (vezi actul de danie al domnitorului Alexandru Vodã din 9 ianuarie 1593, prin care dãruieste jumãtate din veniturile vãmii Prahovei acestei mânãstiri), este arendat pentru suma de 1.500 de taleri austrieci, în anul 1821, negustorului câmpinean Dumitru Maxim, împreunã cu mosiile Telega si Tesila.
La acest han îsi va petrece ultimele zile si va închide ochii în anul 1841 inginerul hotarnic Theodor Diamant, cel care întemeiase în 1835 cunoscutul „falanster de la Scãieni”, formã de aplicare a socialismului utopic. El va muri în sãrãcie si va fi înmormântat pe cheltuiala a trei negustori câmpineni.* Unde? Posibil, dupã informatii orale, în cimitirul bisericii de la lac.
Probabil cã la acest han vor gãsi adãpost si hranã si cãlãtorii strãini ce au vizitat în treacãt localitatea, mentionând-o în memoriile lor, asa cum au fost: francezul Vaillant în 1830, engelzul Felix Colson în 1839 sau juristul Stanislas Bellanger venit în tarã în iarna anului 1836 pentru rezolvarea unor probleme juridice. Iatã ce spune acesta din urmã, despre Câmpina si hanul la care a locuit.
Dupã ce descrie peripetiile grelei traversãri a Vãii Prahovei în miez de iarnã, dupã ce reuseste sã respingã împreunã cu cãlãuza sa Gheorghe si ceilalti oameni ai convoiului un atac al unei haite de lupi în fine ajunge la Câmpina:
«În acea searã am dormit la Câmpina, orasul „viselor noastre”; Câmpina vestitoarea capitalei. Am salutat-o ca pe o oazã în desert. Ce zarvã era în curtea largã a caravanseraiului în care am intrat”.**
Cel de-al treilea han al localitãtii era situat, dupã cum apare pe harta mosiei Câmpina din 1860 (vezi harta anexã), pe drumul Telegii si purta numele de „Hanul Zalhana”. Probabil cã acesta deservea pe cãrãusii ce transportau sarea de la ocna Telega, ca si traficul de pe Valea Doftanei.
Este posibil sã fie vorba de aceeasi cârciumã mentionatã în actul de vânzare din 1775, încheiat între Maria Lupoianca si unchiul ei Pantazi Câmpineanu.
Lângã hanul situat în punctul „la Odor” se pare (dupã unele informatii orale) cã ar fi existat si clãdirea statiei de vamã a Câmpinei. Cea mai veche bisericã a orasului pare a fi „biserica de la han” (cu brazi, cum i se mai spune) situatã pe strada Golesti. Ea a fost construitã la începutul secolului al XIX-lea, probabil în 1818, poate chiar mai înainte. Nu trebuie scãpat din vedere cã în catagrafia ruseascã de la 1810, sunt mentionate douã biserici de zid. Pe lespedea de pe mormântul situat în dreptul altarului, lespede ce acoperã mormântul biv vel stolnicului Constantin Lupoianu (care împreunã cu familiile Bãicoianu, Câmpineanu si Bujoreanu, formau cele 4 familii boieresti mai importante ce au trãit la Câmpina), este consemnatã data de 27 februarie 1808.
În chiliile din jurul bisericii a functionat una din primele scoli din Câmpina, înfiintatã în anul 1827. Aici învãtau în anul acela un numãr de 60 de copii, cãrora li se preda în limba greacã si românã.
Este de asemenea vrednic de amintit faptul cã în testamentul fiicei lui Constantin Lupoianu, cãsãtoritã cu boierul Grigore Bujoreanu, se aratã cã donase partea ei de avere pentru întretinerea acestei scoli.
Cercetãrile recente întreprinse aici au dus la descoperirea în interiorul locasului de cult a unei pietre tombale ce acoperã mormântul marelui logofãt Grigore Grãdisteanu, decedat în anul 1692. Deci fapt cert, aceastã bisericã sau alt locas de cult exista pe acelasi loc încã din secolul al XVII-lea ori chiar mai înainte.
De altfel, sãpãturile si cercetãrile întreprinse în zona adiacentã (la punctul Odor) au scos la ivealã beciurile si zidurile medievale ale hanului ca si a punctului de vamã. Fragmentele de ceramicã descoperite atestã de asemenea existenta unei intense activitãti.
Asemenea vestigii demonstreazã cu prisosintã caracterul urban al asezãrii de la Câmpina de care se leagã prezenta în localitate a unor mari dregãtori ai Tãrii Românesti din acea vreme.*
Cea de-a doua bisericã din oras este situatã pe strada Mihai Eminescu, ea fiind ctitoria cãminarului Grigore Bujoreanu la 1828.
În fine, cea de-a treia este biserica de la lac, denumitã „Biserica bãtrânã”, ctitoritã în 1827, pe cheltuiala unui alt boier câmpinean, anume logofãtul Constantin Câmpineanu. Aceastã bisericã este în posesia unor obiecte de cult foarte vechi, cum ar fi o icoanã a Maicii Domnului, pictatã pe pânzã ce are o vechime de 300 de ani si un clopot de aramã în greutate de 50 kg din anul 1790. Este posibil ca si aceastã „bisericã bãtrânã”, cum mai este denumitã, sã fie construitã pe temelia uneia din cele douã vechi biserici mentionate a fi existat în secolul al XVIII-lea. La acea epocã mosia Câmpinei era în stãpânirea a douã familii de boieri – Lupoieni si Câmpineni. Dupã cum vom vedea, aceastã mosie va fi tot mai des trecutã din mânã în mânã aproape de sfârsitul secolului al XIX-lea.
Dupã aceastã parantezã sã revenim la localitatea ce progresa mereu datoritã pozitiei sale geografice si a vãmii sale, cu intensul ei trafic comercial.
Dintr-un alt document datând din anul 1802, aflãm de existenta unui litigiu ce ajunge în fata Divanului Domnesc, între dumnealui Iordache Polcovnicul si setrarul Constantin Lupoianu, cu privire la arendarea, în târgul Câmpinei a unei bãcãnii. Ceea ce ne dã o dovadã sigurã a existentei comertului câmpinean în acea epocã.
În aceastã perioadã a începutului secolului al XIX-lea, vama Câmpinei progreseazã, în sensul cresterii veniturilor sale datoritã taxelor traficului comercial, a exportului de sare si mai ales a exploatãrii puturilor de pãcurã. Este din ce în ce mai bine cotatã la arendã si tot mai mult solicitatã. Din tabelul alãturat se poate constata usor cum de-a lungul anilor creste importanta si valoarea vãmii de la Câmpina.
Vãmile, dupã cum s-a mai spus, erau arendate anual de obicei celor care îsi puteau permite a plãti preturile arendelor. Bineînteles cã, acesti boieri mai înainte de a arenda un punct de vamã erau bine informati asupra traficului de mãrfuri si cãlãtori de la vama pe care erau interesati a o arenda, cunosteau ce fel de mãrfuri trec si valoarea acestora. Toate acestea, pentru a-si face bine socotelile, ce venituri vor reusi sã scoatã din exploatarea vãmii respective.
Pentru a exemplifica importanta si valoarea arendei de la vama Câmpina, în tabelul 1 redãm, spre comparatie, toate punctele vamale din Tara Româneascã.

Tabelul 1

Anul
Vama
Arenda în taleri
Arendasul
1792 Câmpina 9.200 ?
1792 Vãleni 7.000 ?
1807 Câmpina cu pãcurile 62.500 Vornicu Moscu
1807 Buzãu 4.000 ?
1807 Focsani 5.000 ?
1807 Ploiesti+Filipesti+Târgsor 19.600 ?
1809 Vãleni+Câmpina cu pãcurile 65.000 ?
1810 Vãleni (cu pãcurile din judetul Buzãu) 37.000 ?
1810 Câmpina cu pãcurile 20.300 ?
1811 Vãleni cu pãcurile din judetul Buzãu 37.650 ?
1811 Câmpina cu pãcurile 26.300 Anton Hiotu biv cãpitan lefegii
1811 Târgoviste 15.100  

(St. Teodorescu, op. cit., p. 68)

Câtiva ani mai târziu, la 1822, tot datoritã bogãtiei pãcurii, ca si a traficului, mereu mai solicitatã vamã a Câmpinii va ajunge pe primul lor între vãmile Tãrii Românesti.
Astfel:

Tabelul 2

Anul Vama Valoarea arendei (taleri)
1822 Ploiesti+Filipesti+Târgsor +Gãgeni+Urlati+Bucov 74.600
1822 Câmpina cu pãcurile 50.500
1822 Târgoviste 18.100

St. Teodorescu, op. cit., p. 70)

Considerãm cã cititorul este acum edificat cã importanta si valoarea pãcurii crestea mereu si cã datoritã acestei bogãtii cât si a traficului, vama Câmpinei, ajunge cu vremea pe primul loc în rândul vãmilor Principatului. Se aflase deja cã pãcura mai este bunã si la altceva în afara ungerii rotilor de cãrutã. De altfel, este cunoscut cã în Galitia se ajunsese deja la obtinerea pin distilare a petrolului lampant pentru iluminat.
În anul 1832, vama Câmpinei încaseazã, din taxele aplicate mãrfurilor, importanta sumã de 2.050.000 lei. Comparativ cu alte puncte vamale, acest lucru se poate constata din tabelul urmãtor.

Tabelul 3

Anul Vama Valoarea mãrfurilor de import (lei)
1832 Câmpina 2.050.000
1832 Vãleni 850.000
1832 Dragoslavele 840.000
1832 Vârciorova 130.000

(St. Teodorescu, op. cit., p. 86)

Am redat tabelul de mai sus, cu scopul de a exemplifica traficul comercial de pe Valea Prahovei si cã nu numai taxele pe sare si pãcurã ridicaserã valoarea arendei la aceastã vamã. Dar ce s-a importat în acel an 1832, prin vama Câmpina, pentru Tara Româneascã?
Din tabelul urmãtor, aflãm ce se importa din tãrile Apusului Europei si mai ales din Imperiul Austriac.

Tabelul 4

Anul Denumirea mãrfurilor Valoarea mãrfurilor din import (lei)
1832 Lipscãnie 90.000
1832 Fierãrie 150.000
1832 Brasovenie 1.000.000

(St. Teodorescu, op. cit., p. 88)

Pentru anul urmãtor 1833, valoarea totalã a mãrfurilor importate, prin vama Câmpina, totalizeazã 10.285.586 lei. Comparativ cu alte douã puncte de vamã, respectiv Vãlenii de Munte cu 113.428 lei si Dragoslavele cu 2.761.778 lei, vama Câmpinei se situeazã, de departe, pe primul loc.
De altfel, în acel an 1833, vama Câmpinei, prin traficul mãrfurilor si valoare, întrece cu mult celelalte puncte de vamã ale Principatului, inclusiv pe cele de la Dunãre: Giurgiu si Brãila care fãceau legãtura cu Imperiul Otoman. Din nou pentru exemplificare, vom reda o listã cu vãmile si valoarea totalã a taxelor vamale încasate.

Tabelul 5

Vama Valoarea taxelor vamale (lei)
Focsani 242.543
Brãila 1.935.067
Giurgiu 2.594.675
Vârciorova 409.819
Câineni 7.131.494
Dragoslavele 2.761.778
Vãleni 113.424
Câmpina 10.285.586

(St. Teodorescu, op. cit., p. 90)

Dar vama Câmpina avea si o importantã strategicã fiind asezatã pe drumul cel mai scurt între Transilvania (imperiul Austriac) si Tara Româneascã si de aici cãtre Imperiul Otoman. Acest lucru este confirmat si de faptul cã în primele decenii ale secolului al XIX-lea (anul 1833) se ordonã: „strãjuirea cordonului acestei schele (Câmpina) si mãrirea numãrului de dorobanti, deoarece comertul s-a intensificat”.*
Ar fi oarecum de mirare, sã nu gãsim la un asa trafic comercial si un conflict vamal, mai corect spus o neregulã comisã de vamesii care îsi fãceau serviciul aici la vama Câmpina.
Dar sã lãsãm documentele vremii sã vorbeascã.
În anul 1832, în plin trafic al vãmii de la Câmpina, cinovicul vãmii (seful vãmii) fiind polcovnicul Anastasiu, are loc un control inopinat. Din cercetare se constatã cã din numãrul de vite ce trecuserã pe la vamã spre Transilvania la export, exista un numãr de 622 vite pentru care nu se încasaserã taxele respective. Taxa de 1 galben de vitã, respectiv o sumã de 9.796 lei, fusese încasatã în folosul sãu de vamesul incorect. În urma acestei anchete, vamesul Anastasiu este destituit si înlocuit cu logofãtul Iordache Grecescu.**
În acelasi an, 1832, se mai exportau prin vama Câmpina: sare, pãcurã, vite, lânã, cereale (grâu, ovãz si porumb).
Dar ce se întâmplã cu drumul de pe Valea Prahovei? Cum de mai putea face fatã la un asemenea trafic? Stim cã, începând cu anul 1728, armatele austriece croiserã drum de cãrute pânã la Comarnic si cã datoritã reliefului fusese relativ usor a-l construi. Comãrnicenii au fost, încã din acele vremuri, vestiti cãrãusi la fel ca si cei din Câmpina, care, în acea perioadã, erau numerosi si scoteau bani buni din aceastã îndeletnicire.*
O primã amenajare a unui drum, accesibil carelor si trãsurilor, s-a fãcut la sfârsitul secolului al XVIII-lea (1788-1791) asa cum s-a mai afirmat când medelnicerul Grigore informa Divanul cã: „am sãvârsit podiscele si lesile de pe drumul Câmpinii”.** Lucrarea se realizeazã amenajându-se o sosea de-a lungul albiei râului cu ajutorul tãranilor din satele Plaiului Câmpinei. Astfel cã, spre satisfactia celor interesati, se putea circula mult mai usor cu cãruta ori cu trãsura de-a lungul Vãii Prahovei.
O altã îmbunãtãtire a acestui drum atât de solicitat, se executã din ordinul Divanului Domnesc în anii 1832-1833, când cãpitanul Blaremberg, inginerul Printipatului, este trimis „sã facã chibzuire pentru facerea drumului (dregere si lãrgire) de la Câmpina pânã la hotarul tãrii nemtesti (Predeal)”.***
Câtiva ani mai târziu, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu (1842-1848), se va efectua o lucrare mult mai modernã, aproximativ pe traseul actual, dupã planurile arhitectului italian din orasul Triest, Bolzano. Efectiv, lucrarea va fi executatã sub supravegherea atentã a inginerilor români, Ruset si Delegeanu.****
În anul 1844, începe construirea acestei sosele pe ambii versanti ai pasului Timis-Predeal.
Domnitorul Gheorghe Bibescu se ocupã personal de executia acestor lucrãri de pe Valea Prahovei si, constatând cã drumul vechi se aflã „în cea mai ticãloasã stare”, ordonã destituirea ispravnicului judetului Prahova si pedepseste cu arest pe directorul postelor. Începând cu anul 1847, când lucrãrile încã nu erau terminate „se organizeazã de cãtre antreprenorul Frantz Körner din Brasov, curse internationale pe traseul: Brasov-Câmpina-Bucuresti-Giurgiu, de trei ori pe sãptãmânã. În afarã de transportul de cãlãtori se mai transportau si saci cu corespondentã si valori.
Dar istoria transportului de corespondentã atât de Valea Prahovei, cât si pe alte trasee, este mult mai veche. Încã din perioada domniei lui Alexandru Ipsilanti se organizase începând cu luna octombrie 1775, contra platã, transportul de scrisori, pachete si valori atât spre Austria, cât si cãtre Imperiul Tarist si cel Otoman.
Linia de postalioane organizatã de Frantz Körner avea o statie (starostie) si în Câmpina, care tinea în permanentã la dispozitie un numãr de 16 cai pentru tractarea postalioanelor. Costul unui bilet pe distanta Câmpina – Ploiesti era de 24 lei iar pe traseul Câmpina – Brasov era de 40 de lei.* Dupã informatii orale, sediul acestei statii de postalioane era situat undeva în zona castelului Hasdeu.
În timpul rãzboiului Crimeii (1853 – 1856) Tara Româneascã va fi ocupatã de trupele Imperiului austriac. Deoarece aceste trupe aveau nevoie de o legãturã rapidã cu patria lor se va construi, cu asentimentul domniei (D.B. Stirbey), o linie de telegraf pe traseul Brasov – Ploiesti – Bucuresti – Giurgiu. Lucrarea se va executa în lunile octombrie si noiembrie si intrã în serviciu în luna decembrie 1854, având statie de telegraf si la Câmpina. Statiile erau dotate cu aparate ce foloseau alfabetul morse aduse de la Viena. Serviciile de postã si telegraf din acei ani fãceau parte din: „K.K. OSTERPOST IN DEN TURKEY” iar oficiile de postã si telegraf (starostiile) erau conduse de agenti si starosti austrieci. Acestia francau si stampilau corespondenta, uneori chiar cu sigiliul starostiei, respectiv si la statia (starostia) de la Câmpina.**
În timpul ocupatiei Tãrii Românesti de cãtre trupele imperiale în Câmpina îsi avea garnizoana un divizion de ulani format din 200 de oameni si 180 de cai.***
Dupã retragerea trupelor imperiale, aceste linii de telegraf si de postã vor functiona, în continuare, fiind administrate de cãtre stat, iar oficiile de postã si telegraf vor fi deservite de personal românesc.
Începând cu anul 1861, posta si telegraful vor fi unificate sub denumirea de „Posta Românã”, inclusiv, oficiul postal din Câmpina.
Pânã acum am vãzut cum vama Câmpinei, detinea locul de frunte între vãmile Principatului Valahiei. Aceastã pozitie fruntasã continuã si în anii care urmeazã, astfel cã pentru anul 1837, dintr-o descriere a judetului Prahova, aflãm cã: „… si mai spre munti se aflã Câmpina cea vestitã pentru vama ei”.
Tot din aceeasi perioadã, în 1835, amintim existenta, la Câmpina, a unui negustor pe nume Dumitru Ceacîru, ce realiza importante câstiguri comercializând piei de vite, oi si miei. Numele sãu apare trecut, în registrul vãmii Câmpina, cã fãcea sãptãmânal drumuri la Brasov. Acesta era asociat cu alti doi negustori câmpineni Gheorghe Ghenoiu si C. Carcalechi.
Numai într-o singurã zi se exportau prin vama Câmpina 10286 ocale de lânã si piei de vitã si oi în numãr de 1222 buc. În aceeasi lunã (august 1835) Dumitru Ceacîru exporta la Brasov, prin vama Câmpinei, 1232 piei de miel.*
În localitate îsi exercitau profesiunile pe atunci un numãr de 79 meseriasi, grupati în 19 corporatii.
Profesiunile ce se exercitau în anul 1835 în târgul Câmpinei:**

Tabelul 6

Bãcani 7 Matrapaz 4 Cismar 1
Brasovenie 2 Cãrãusi 9 Curelar 1
Mãmular 1 Simigiu 1 Tãbãcari 2
Cârciumari 3 Cojocari 5 Dulgheri 14
Precupeti 17 Croitori 4 Zidari 2
Arendasi 4 Boiangiu 1 Dogari 2

Din aceeasi epocã, pe care o discutãm, stim cã localitatea Câmpina „era un târg slobod” având în frunte pe dumnealor vistiernicul Gheorghe Hristodulo si Alecu Iorga.
În 1835 existau în Câmpina 120 de familii de tãrani care plãteau biruri în valoare de 990 lei. O bunã parte din acestia se ocupau fie cu plugãritul (lucrând pe mosia Câmpina), cu cresterea albinelor, fie cu cãrãusia sau alte îndeletnici. Mosia era în stãpânirea a douã familii de boieri: Lupoienii si Câmpinenii, iar o parte era stãpânitã de mânãstirea Cernica. Acesti tãrani, din care multi erau clãcasi rumâni, vor fi si ei împroprietãriti în 1864, prin legea reformei agrare, înfãptuitã de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel care a secularizat si averile mânãstiresti. Alãturi de acesti tãrani, mai existau desigur, târgovetii, ce erau negustori si meseriasi care practicau diferite meserii.
Pe lângã cele douã familii boieresti amintite mai sus, mai existau încã 15 persoane ce fãceau parte din tagma boiereascã. Dintre ceilalti boieri câmpineni aflati în functii oficiale, îi gãsim de exemplu în 1837, pe boierul Tudorache Dobrogeanu în postul de subocârmuitor al Plãsii Câmpului, iar pe vistierul Radu Plopeanu la Plaiul Câmpinii.
În aceastã perioadã a anilor 1830-1840, târgul Câmpinei era o localitate bine închegatã si dezvoltatã având: prãvãlii, meseriasi, douã bãcãnii, cârciumi, vamã, unitate de dorobanti, târg sãptãmânal de vite si diferite alte mãrfuri, târg ce era populat în ziua respectivã (lunea) de multime tãranilor din satele din jurul Câmpinei, care înviorau viata comercialã a localitãtii. Pe lângã acestia, nu trebuie sã uitãm traficul comercial al vãmii, care aducea Câmpinei un aer de prosperitate si dinamism, spre folosul locuitorilor sãi.
O dovadã a vietii prospere a târgului, din perioada ce o descriem, o aveam dintr-un act de închiriere a unei bãcãnii, pentru suma de 7.000 lei anual. Putem spune cã era o sumã apreciabilã pentru acel an 1832, dovadã concretã cã afacerile erau în plin avânt.
Parcã si vedem, cu ochii mintii, forfota tãranilor lunea, în ziua de târg, când încã mai purtau frumoasele costume nationale, cu coloritul lor viu, ori sirul lung de cãrute, târgovetii stringându-si marfa din usa prãvãliilor, auzim parcã sunetul baroaselor la potcovãrii, mugetul vitelor la târg, gãlãgia cârciumilor care fãceau dever mare cu clientii care încheiai aici diferite învoieli, destui gurã-cascã si trãsurile boieresti ce îsi fãceau loc cu greu pe ulita mare, totul poleit de un soare generos de varã a anului 1835.
În anul 1839 mosia Câmpinei este luatã în arendã de serdarul Costache Teodoru si Nicolae Brãtescu, cãmãrasii ocnei de sare de la Telega. Aflãm cã în afarã de prãvãlii, mai numãra în acea vreme douã mori, trei rachierii si o mãcelãrie. Mosia Câmpinei a cãrei suprafatã o cunoastem, din actul hotãrniciei din 1729, ca având o suprafatã de 2.946 stânjeni era, în vremea anilor 1825-1830, în stãpânirea boierilor Lupoieni si Câmpineni, dar în afarã de acestia mai existau câtiva mosneni (putini la numãr ce-i drept), care mai rezistau marii boierimi latifundiare. În anul 1825, boierii Lupoieni vând un sfert din jumãtatea lor de mosie lui Gheorghe Hristodulo, iar celãlalt sfert devine zestrea surorii lor Marioara, cãsãtoritã cu cãminarul Bujoreanu. Este vorba de acea Maria Bujoreanu, care în 1827 stim cã înfiintase una din primele scoli din localitate. Aceasta neavând urmasi lasã zestrea ei din mosie (deci un sfert din aceasta), prin testament mânãstirii Cernica. În 1848, gãsim ca proprietari ai mosiei pe Câmpineanu, mânãstirea Cernica si acel Gheorghe Hristodulo. De ce a fost necesarã aceastã precizare? Deoarece toti acesti proprietari se hotãrãsc sã vândã terenuri (locuri de casã) în târg.
Hotãrãsc ca vânzãrile sã se poatã face atât localnicilor cât si strãinilor. Se precizeazã apoi, cã „rumânii nu vor putea cumpãra terenuri, dacã nu se vor rãscumpãra mai înainte”. Ceea ce ne intereseazã pe noi cei de azi, în mod deosebit, este punctul al saselea al conventiei dintre proprietari, care ne informeazã care erau limitele târgului la data aceea.
Astfel: se socoteste marginea târgului de la cei dintâi copaci de salcie, începând dinspre centrul târgului si pânã la localul postei, cuprinzând si posta, aceasta în lung. Adicã, mai concret, de la strada Schelelor de azi si pânã dupã castelul Hasdeu, dupã informatii verbale, pe care profesorul Stoica Teodorescu le-a obtinut în anul 1924 de la bãtrânul pe atunci avocat câmpinean Carcalechi, vechi locuitor al orasului. În lat târgul de întindea de la Pãcuri (râul Doftana) „de unde începe ograda dumnealui boierul Câmpineanu”, pânã la malul Prahovei.
În linii mari este delimitarea pe care o gãsim si pe la 1860 (vezi harta) când mosia devine proprietatea lui Stefan Burki.
În conventia amintitã, se mai face o precizare, anume cã nu se pot vinde locuri pe care s-ar putea afla pãcurã. Tot aici se mai precizeazã cã, toti proprietarii se angajeazã sã lase pe malul (deasupra si dinspre Prahova), loc de drum si de circulatie, lat de 12 stânjeni. De asemenea, ulitele care sunt mai strâmte, sã fie largi de cel putin 7 stânjeni, iar pe cât va fi posibil, se va avea în grijã alinierea ulitelor.
Se presupune cã afirmatia „se lasã drumu pe malu deasupra” se referã la strada principalã, vechiul drum de cãrute al Brasovului, actuala axã principalã a orasului: strada Carol I.
În ce priveste referirea „dinspre Prahova”, se presupune a fi bulevardul de azi. Referitor la hotãrârea de a nu se vinde terenuri cu pãcurã, explicatia este clarã: boierii proprietari erau constienti de valoarea mereu crescândã a terenurilor cu pãcurã, si nu aveau interes a le înstrãina.
Învoiala si oferta sunt bine primite, fiind destui amatori de a cumpãra loc de casã în târgul Câmpinei.
În anul 1853, unul dintre proprietari – mânãstirea Cernica face un schimb de mosii cu mitropolia Tãrii Românesti. Staretul mânãstirii Cernica, pentru a demonstra mitropoliei ce avantaje prezintã mosia si târgul Câmpinei, spune cã: „este îmbunãtãtitã cu calitãtile urmãtoare: pãduri, livezi de pruni si fân, puturi de pãcuri, ipsos si alte metale (?), târg pe sãptãmânã, hanuri de zid, prãvãlii de târg negustoresti, care îmbunãtãtite din vreme în vreme, pot face fãrã îndoialã sã creascã veniturile mosiei, fiind cea dintâi schelã a Brasovului”.*
Anul 1853 ne aduce o nouã schimbare de proprietari, respectiv Gheorghe Hristodulo vinde partea sa de mosie visteresei Domnica Gheorghiu.
Documentele vremii atestã faptul cã în anul 1840 vama de la Câmpina fost mutatã la Breaza, dupã care mai târziu a fost transferatã la Predeal, punctul de frontierã.**
Aceastã datã a fost finalul unei etape de mare avânt si înflorire, care a transformat localitatea din acel mic stat de la 1503, în târgul bine dezvoltat si cunoscut din prima jumãtate a secolului al XIX-lea.
Actul Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 au gãsit ecou si dorintã de realizare a acestei uniri si în inimile câmpinenilor.
Bunãoarã, în august 1857, când se ducea lupta pentru unire gazeta „Românul” condusã de marele luptãtor al revolutiei de la 1848 ca si partizan al unirii C.A. Rosetti, publicã vizita fãcutã la Câmpina si Ploiesti a baronului Talleyrand de Perigord comisar imperial în Principate.
Acesta avea misiunea de a constata starea de spirit si dorinta de unire a românilor. Aceiasi gazetã „Românul” (nr. 5/1857) va publica scrisoarea cetãtenilor din Câmpina adresatã aceluias baron Talleyrand, scrisoare cititã la Ploiesti de conducãtorul delegatiei câmpinene.
În rândurile de mai jos vom reda integral textul acestei scrisori:
Excelentã,
Suntem fericiti a avea în mijlocul nostru, pe domnul baron ca reprezentat al M.S. Napoleon al III-lea împãratul Frantei.
Noi dorim sã vã exprimãm excelentã, dragostea si dorinta noastrã fierbinte de a uni si a forma un singur trup cu o singurã inimã cu fratii nostri.
Dacã sentimentele noastre manifestate astãzi, vor gãsi ecou în inima si cugetul dumneavoastrã vom fi siguri cã ne veti întelege si veti sustine unirea ca o necesitate nationalã.
Trãiascã unirea!
Trãiascã împãratul Napoleon!
Trãiascã Franta!
Rãspunsul comisarului francez:
Domnilor,
Sunt foarte fericit a fi astãzi în mijlocul dumneavoastrã. Îmi revine onoarea de a transmite cãldura sentimentelor dvs, pentru Franta, ca si dorinta fierbinte de unire.
M.S. împãratul Frantei *

Prin anul 1860, aflãm din documentele epocii, cã cel care jucase un rol progresist în 1848 Ion Câmpineanu, vinde partea sa de mosie la licitatie publicã. Valoarea? 40.000 galbeni, noul proprietar fiind Stefan Burki, mare agã. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, confirmã actul de vânzare-cumpãrare „spre pasnica stãpânire a cumpãrãtorului”. Harta prezentatã la finalul acestei lucrãri, ne dã o imagine de felul cum arãta mosia si târgul în acel an 1860.
Acest Stefan Burki, are în proprietate aceastã parte de mosie (jumãtate) pânã în anul 1864, când o revinde, pentru aceeasi sumã de 40.000 de galbeni, printului D.B. Stirbey.

2.3 - Orasul Câmpina.
Prin înalt decret domnesc, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în 1864, târgul Câmpina este ridicat la rang de oras. Actul este o recunoastere a importantei ce o cãpãtase localitatea în decursul vremurilor si a dezvoltãrii sale. Evenimentul se datora, de asemenea, vredniciei si spiritului întreprinzãtor al localnicilor.
Revenind la documentele epocii, amintim cã în 1864, proprietari ai mosiei Câmpina era acum: printul Stirbey, fratii Bãicoianu, (probabil cã au cumpãrat partea lor de mosie de la Domnica Gheorghiu) si statul român. Este necesar sã facem o precizare în sensul cã, prin actul secularizãrii averilor mânãstiresti de la 1864, partea de mosie apartinând mitropoliei, trece în patrimoniul statului român.
Patru ani mai târziu (1868) fratii Bãicoianu vând partea lor de mosie, formatã din terenurile de la Sotrile, Lunca Mare si partea din târgul Câmpinei, printului D.B. Stirbey, pentru pretul de 100.018 lei. În 1871, acelasi print Stirbey, care stãpânea acu, 3/4 din mosie, cumpãrã prin licitatie publicã si ultimul sfert de mosie de la statul român (fosta parte a mitropoliei) cu pretul de 185.700 lei.
Dar cine a fost acest print Dimitrie Barbu Stirbey? Era fiu lui Dumitru Barbu Stirbey, domnitorul Tãrii Românesti între anii 1849-1856 care se trãgea dintr-o foarte veche familie de boieri olteni. În timpul domniei tatãlui sãu, se va ridica în Bucuresti vechea clãdire a Teatrului National si se vor amenaja parcurile Cismigiu si Cotroceni. Prin decret domnesc, emis în anul 1856, acelasi domnitor îi va emancipa pe tiganii robi.
Printul Stirbey, proprietarul mosiei Câmpina a avut o fiicã pe nume Martha, cãsãtoritã cu contele de Blome, iar fiica acesteia se va cãsãtori cu contele austriac de Thun. Martha de Blome va mosteni si stãpâni castelul de la Voila ca si domeniile înconjurãtoare pânã în anul 1925, când va deceda într-un accident de automobil. Averea ei va fi mostenitã de cãtre fiica sa care va stãpâni acest domeniu pânã spre sfârsitul anilor ’30, dupã care pleacã din tarã.
Deci, în 1871, printul D.B. Stirbey devine proprietar unic al mosiei Câmpina si al terenurilor din oras, scãzându-se proprietãtile diferitelor persoane particulare, de exemplu câtiva mosneni ce putuserã rezista, ori clãcasii împroprietãriti de domnitorul Cuza în 1864.
Câmpina se aflã acum într-o perioadã de stagnare, o dezvoltare mai lentã, perioadã începutã în anul 1840 odatã cu desfiintarea punctului de vamã si care va lua sfârsit în anul 1880 odatã cu începerea exploatãrii intensive si moderne a titeiului.
Orasul se va sprijini, de acum înainte, numai pe comertul local – târgul de vite sãptãmânal – la care, ca si în trecut, veneau locuitorii din satele învecinate (Brebu, Cornu, Telega, Provita, Bãnesti) care si atunci ca si azi, se bazau pe viata economicã a orasului Câmpina.
În anul 1860 localitatea numãra 2.291 locuitori pãmânteni (485 la 1810) la care se adãugau 35 de austrieci, un grec, un turc si un englez. Pe profesiuni existau: 43 comercianti, 40 meseriasi si 543 de agricultori si liberi profesionisti. Toti acestia locuiau în 537 de case. În afarã de acestea mai existau si 9 edificii publice, dintre care nu puteau lipsi sediul companiei de dorobanti si localul primãriei.
Deci, dacã în 1810 existau 485 de locuitori, iar dupã 50 de ani se numãrau 2.291, avem o crestere de aproximativ 4 ori. Toti acesti locuitori posedau în acea epocã 1.662 de vite, dintre care vaci cu lapte 562, 1.700 de oi si peste 400 de cai.
Cu ce se ocupau la 1860 locuitorii Câmpinei? În afarã de negustorii, meseriasii si liberii profesionisti, mai erau si câteva sute de agricultori ce-si cultivau pãmânturile, cca 315 dintre ei fiind tãrani clãcasi împroprietãriti cu 928 hectare prin legea ruralã a lui Cuza Vodã din 1864.* În afarã de agriculturã, se mai ocupau cu albinãritul si cãrãusia.
Nu trebuie sã uitãm si de acei fântânari ce extrãgeau pãcura din subsolul Câmpinei.
Tot pe mosia Câmpina functionau, în acei ani, si 8 mori de apã, situate fie pe Prahova, fie pe râul Doftana.
Un eveniment de mare importantã în viata orasului, a fost darea în exploatare a liniei ferate Ploiesti-Predeal la 1 decembrie 1879. Începutã la 1875 de cãtre societatea englezã Crawley et Comp. constructia ei este întreruptã în anii rãzboiului de independentã 1877-1878. Din diferite motive, contractul dintre statul român si aceastã companie este reziliat si lucrarea este preluatã de cãtre compania francezã Leon Gailleux, care o duce la bun sfârsit.
Aici la Câmpina, pe locul actualei gãri, si- avut biroul provizoriu în timpul construirii cãii ferate, tânãrul inginer stagiar Anghel Staligny, cel care peste câtiva ni va proiecta si construi celebrul pod de la Cernavodã (1895) ca si amenajãrile portului Constanta.
Nu peste multi ani, în 1883, se construieste si calea feratã Telega-Câmpina, care servea la transportul sãrii de la ocna Telega, si a lemnului de la exploatãrile forestiere de pe Valea Doftanei. Mai târziu, ea va fi exploatatã din plin de cãtre rafinãria societãtii „Steaua Românã” care îsi va amenaja în gara Câmpinita o statie de încãrcare a produselor petroliere.
Odatã cu intrarea în functiunea a cãii ferate de pe Valea Prahovei, care fãcea legãtura cu Transilvania, se micsoreazã (deocamdatã) importanta soselei, dar aceasta a dat un impuls dezvoltãrii industriale si comerciale a orasului.
În aceeasi perioadã discutatã, apar si primele mici unitãti industriale cum ar fi fabrica de stofe, proprietatea lui Dumitru Bãzãrea, iar la 1886 se mentioneazã existenta atelierului mecanic, proprietatea lui Frederic Witthe ce avea o putere instalatã de 105 cai putere.*
Din nul 1880, luna octombrie, se pãstreazã în arhivele primãriei Câmpina un raport prezentat în fata Consiliului comunei urbane. Primar al orasului era Silviu Dumitrescu, iar secretar Iorgu Teodorescu. Ei prezintã în fata consilierului comunal, raportul de activitate si bugetul comunei pe anul 1880.
- venituri: 28.985 lei
- cheltuieli: 28.679 lei
Din raport mai aflãm cã au avut loc în ultimii trei ani, urmãtoarele realizãri: (dupã rãzboiul de independentã). În 1879, de exemplu, s-a pavat strada Cazinului si s-au cumpãrat casele, cu locul lor, de la rãposatul Constantin Carcalechi, cu suma de 10.695 lei, prefãcându-se în local de primãrie. (Acest Constantin Carcalechi, vechi negustor câmpinean, îl gãsim în perioada anilor 1830-1840, îndeplinind si functia de consul onorific al Austro-Ungariei la Câmpina).
În acelasi ans-a construit localul unei scoli de fete. Pentru anul 1878, s-a amenajat si pavat piata din fata primãriei, precum si piata orasului (cea actualã), pentru înlesnirea comertului. Cu ajutor de la Ministerul Învãtãmântului se construieste si o nouã scoalã de bãieti. În anul 1880 s-au pavat strãzile Gara Câmpina, Ghenoiu, Brânzã, Dinescu si Bragagiu. În acelasi an, s-a hotãrât, în acelasi consiliu, amenajarea unei grãdini publice pe locurile de lângã bãile minerale, ce se vor construi în anul 1881.
Primarul „pãrintele comunei” mai propune a se construi o nouã pompã de apã în locul celei demodate. Din acelasi raport mai aflãm cã, în anul 1877, strãzile erau înzestrate cu un numãr de 40 de felinare, la care în 1878, s-au mai adãugat 20, si se mai propune montarea a încã 20, deci un total de 80 de lãmpi, pentru a da cât mai multã luminã strãzilor.**
Un raport amãnuntit din care se poate constata preocuparea edililor de a transforma localitatea într-un adevãrat oras, cu strãzi pavate, felinare, piatã comercialã, grãdinã publicã etc. În raport se mentioneazã de asemenea despre bãile minerale, amenajate încã din 1857, în jurul izvoarelor cu compozitie salinã si sulfuroasã, descoperite de la începutul secolului al XIX-lea pe platoul Gahita. În acel an 1857, se construiesc câteva cabine dotate cu putini din lemn. Acest stabiliment balnear era condus de cãtre un anume Hatschek, venit de la Brasov, care fãcuse scoalã specialã de balneologie în Germania.
În anul 1880, platoul sudic al orasului va deveni proprietatea lui Dumitru Hernia, care la rândul sãu va concesiona zona izvoarelor minerale pe o perioadã de 12 ani lui Garoflide si Georgescu din Bucuresti, cu conditia de a amenaja un stabiliment modern de bãi.
În parcul bãilor se amenajeazã si un cazinou dotat cu un restaurant, iar publicul era delectat cu o orchestrã nemteascã adusã special, pe timpul sezonului, de la Brasov.
În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, când aceste bãi erau în plinã activitate, veneau aici pentru a cânta în parcul amintit si fanfarele regimentelor 1 si 2 de rosiori din Bucuresti.*
Pe la 1898, stabilimentul balnear era compus din cazinoul mentionat si o serie de clãdiri ce însumau 25 de camere si 18 cabine de baie. Toate acestea erau proprietatea mostenitorilor Hernia. În jurul acestui stabiliment se amenajase parcul în suprafatã de 2,5 ha, de care se discuta mai înainte. În mijlocul acestui parc se construieste o capelã în stil baroc, care adãpostea mormântul lui Dumitru Hernia.** Azi, nu mai existã în aceastã zonã, decât capela Hernia si 2-3 case pe strada Schelelor în care au functionat bãile propriu-zise.
Atrasi de clima dulce cât si de efectul curativ al acestor bãi, o serie de personalitãti din Bucuresti îsi vor construi locuinte la Câmpina, încât*** orasul Câmpina se transforma pe timpul verii într-un adevãrat „cartier al Capitalei”.
Mentionãm pe: Ion Eliade Rãdulescu, care si-a construit o casã ce exista pe locul actualei Grãdinite nr.7, de pe Câmpinita, profesorul Danielopolu, scriitorul Anton Bacalbasa, artista Maria Ventura, politicianul Lahovary, Vilacros, pe lângã care, mai târziu vom aminti si de cei trei mari: Grigorescu, Hasdeu si dr. Istrati.
Fãcând iarãsi câtiva pasi mai departe pe drumul istoriei câmpinene, în acest sfârsit de secol al XIX-lea, aflãm din raportul primãriei, pe anul 1897, cã orasul numãra 2.715 locuitori situati în orasul propriu-zis, precum si în cele patru cartiere subordonate si anume: Broscel (Broaste), Slobozia, Mãcelaru (Câmpinita), Pãcuretu (Pãcuri).
Între acesti 2.715 locuitori se aflau 15 evrei, 3 bulgari, 17 unguri, 16 familii de tigani, un francez, 7 germani si 3 italieni. Deci orasul avea aproape acelasi numãr de locuitori ca în 1860. Iatã o dovadã a faptului cã în perioada 1840-1896 Câmpina nu mai progreseazã, dupã desfiintarea vãmii trecând printr-o perioadã de stagnare.
Dupã acest prag al anului 1896, orasul are sansa de a intra într-o perioadã, ce va dura zeci de ani, de avânt si progres, datoritã impulsului dat de dezvoltarea industriei de petrol.
Dar în 1897, Câmpina se prezenta ca un oras de provincie, care ajunsese totusi la un grad oarecare de civilizatie, având 524 de case, ceva mai putin decât în 1860. Orasul avea un numãr de 20 de strãzi, cum ar fi: strada principalã (actuala Carol I), Minelor, (Mihail Kogãlniceanu), Bd. Sãnãtãtii (actualul bulevard de pe faleza râului Prahova), strada Stirbey Vodã (actuala Republicii), Grivita, Plevna etc.
În zestrea edilitarã a orasului se mai gãseau 2 scoli care erau frecventate de 144 bãieti si 118 fete, o judecãtorie de pace, un mic spital, o farmacie (proprietatea lui E. Kessler, pe atunci primarul orasului), o statie de postã-telegraf, sediul unei companii de dorobanti, cele trei biserici pomenite, ca si un stabiliment balnear, despre care s-a amintit mai înainte.
Atunci se fac o serie de îmbunãtãtiri, precum: amenajarea si construirea conductei de aductiunea a apei potabile de la Breaza, 1902, ca si construirea bazinului de apã de la capãtul cartierului Câmpinita. În 1899 se paveazã strada centralã, actuala Carol I si se construiesc trotuare pe aceeasi stradã.*
Pe aceeasi mosie a Câmpinei, existau în grãdinile locuitorilor 170 de nuci si cca 24.000 de pruni, din fructele cãrora se prepara aproximativ 6.000 de litri de tuicã.
Tot din documentele epocii suntem informati cã locuitorii orasului posedau 418 vaci, 665 oi si 912 porci. În plus, se mai recolta de pe mosie grâu, porumb si ovãz.** În afara celor mentionate în fondul de clãdiri amintit, se mai gãseau; un hotel, cafenele, prãvãlii de tot felul si câteva mici unitãti industriale.
Trei ani mai târziu, în 1899, deci în pragul secolului XX, se poate constata influenta favorabilã a exploatãrii „aurului negru”. Orasul face un salt, vorbind la figurat, numãrând acum 3.800 de locuitori, deci o crestere de 1,4 ori fatã de 1860.
El va ajunge la 13.000 în 1924 (data aparitiei primei monografii), ca în ajunul celui de-al doilea rãzboi mondial, sã numere aproximativ 15.000 de locuitori (vezi la anexe diagrama evolutiei populatiei).
În aceeasi perioadã, a cumpenei dintre secole, datoritã exploatãrii petrolului, în orasul Câmpina vor apare o serie de mari unitãti industriale, cum ar fi: rafinãria societãtii „Steaua Românã” – 1897; atelierele centrale Câmpina – 1898; uzina electricã – 1905; fabrica de acid sulfuric – 1907 etc.
Pe lângã cele enumerate mai înainte, vor apare în zestrea economicã a orasului si elemente ale micii industrii: atelierul si turnãtoria lui Carol Saicovici, ce se aflau situate pe locul de lângã actualul sediu al Procuraturii, iar în 1911 turnãtoria fratilor Siptzer, - actuala mare uzinã „Neptun” renumitã în toatã tara.
În aceiasi an (1905) se va ridica în gara Câmpina o remizã pentru locomotive, construitã din beton armat, fiind consideratã prima constructie de acest fel din cadrul Cãilor Ferate Române.
Asa cum afirma în 1908 doctorul Constantin Istrati, orãselul Câmpina, atât de cãutat si apreciat de vilegiaturisti, pentru aerul sãu curat si pozitia sa deosebit de pitoreascã, se transformase în numai câtiva ani, într-un Pittsburg si Baku luate la un loc.*
Prin aceastã frazã, doctorul Istrati, un îndrãgostit de Câmpina, exagerând a dorit sã contureze cât mai veridic imaginea transformãrii Câmpinei, dintr-un oras patriarhal de provincie, într-un centru al industriei petroliere si metalurgice, comparându-l cu cele douã renumite centre industriale.
În perioada de vârf a exploatãrii petrolului câmpinean, anii 1900-1915, prezenta în oras a peste 500 de familii de germani, austrieci, polonezi, de religie catolicã, va face necesarã construirea unei biserici.
Acest locas de cult situat pe strada Golesti, cu un original stil arhitectonic, se va construi între anii 1903-1906, din initiativa si dupã planurile doctorului inginer Anton Raky, cunoscutul petrolist ce locuia în oras în acei ani. De acelasi nume sunt legate alte douã constructii ce au dãinuit pânã în zilele noastre. Prima fiind vila sa, construitã pe bulevard în vecinãtatea sediului Electrica, precum si podul de peste Prahova (podul lui Rache) ce-i facilita accesul la sondele sale, amplasate pe dealul Pitigaia, ori la Drãgãneasa.
O altã constructie ce existã si azi este „casa cu grifoni”, situatã pe bulevard, lângã sediul Politiei, fosta proprietate a unui alt petrolist, anume Gogu Stefãnescu. În aceastã constructie ridicatã în anii 1900-1902, va functiona mai târziu „Scoala de maistri sondori si rafinori”, prima de acest fel din lume.
Fiindcã tot suntem cu relatãrile în primii ani ai secolului al XX-lea, amintim cã tot atunci a avut loc un eveniment politic deosebit.
La începutul lunii iunie 1905, acostaserã la Constanta 2 nave rusesti de rãzboi. Echipajele acestor douã nave – crucisãtorul Potemkin si torpilorul Flag, se rãsculaserã (sub influenta revolutiei din 1905) împotriva stãpânirii tariste. Ele sosiserã în porul Constanta si au cerut prin marinarul Matiusenko, seful rãsculatilor, azil politic guvernului tãrii noastre. Acest azil sub presiunea opiniei publice le este acordat, si astfel cei aproximativ 700 de marinari, se rãspândesc în diferite orase ale tãrii, ocupând diferite servicii, dupã specialitatea fiecãruia.
Orasul Câmpina oferã si el adãpost si loc de muncã unor marinari revolutionari, ce vor gãsi de lucru, fie la societãtile petrolifere, fie la diferiti particulari.
Nume ca: Dioma, Condratenko, Asaturov, sunt bine cunoscute localnicilor mai vârstnici.
Rãmânând în aceeasi perioadã, aflãm cã între anii 1910-1935, în clãdirea de lângã gara Câmpinita, (fosta fabricã de tâmplãrie) functiona o fabricã de bijuterii, proprietatea contesei Martha de Blome, fiica printului D.B. Stirbey. Se înfiinteazã ceva mai târziu (dupã primul rãzboi mondial), fabrica de tricotaje a lui Serbãnescu, actuala fabricã de ciorapi, precum si alte diferite mici ateliere.
Un alt eveniment, al acelor timpuri, s-a petrecut în ziua 13 septembrie 1913, când câmpinenii au fost martori la o întâmplare tragicã.
Dupã ce urmãriserã cu emotie trecerea pe deasupra orasului a avionului pilotat de Aurel Vlaicu (avion construit de el) îl vãd revenind si aflã, cu durere cã s-a prãbusit lângã comuna Bãnesti, pe locul unde azi existã un monument ce ne aminteste de acest tragic eveniment. Este vorba de încercarea temerarã a celebrului constructor si pilot de a traversa muntii Carpati spre Transilvania.
Anii primului rãzboi mondial 1914-1918, vor aduce si câmpinenilor destule tragedii, mai ales în timpul retragerii armatelor române din noiembrie 1916, spre Moldova, datã când si industria petrolierã din Câmpina are mult de suferit.
Urmeazã cei doi ani de ocupatie germanã, cu rigorile suportate de localnici. Odatã cu retragerea soldatilor germani din oras, tot în luna noiembrie, se încheie perioada grea a ocupatiei. Vom preciza doar faptul cã în retragerea lor spre garã, soldatii germani vor arunca în lacul Curiacul multã munitie si tehnicã de luptã, de care nu mai aveau nevoie.
Desi orasul suferise si rãzboiul lãsase urme adânci, în 1919 se va înfiinta la Câmpina primul liceu de bãieti din oras, sub formã de gimnaziu la început, în clãdirea ce existã si astãzi pe strada Republicii, fosta proprietate a printului Stirbey. Atât terenul (11.000 mp) cât si clãdirile în care a functionat începând cu 1919 gimnaziul de bãieti, au fost donatia* contesei Martha de Blome, fiica printului D.B. Stirbey, cu conditia ca viitorul liceu sã poarte numele tatãlui sãu, fapt care s-a întâmplat pânã la reforma scolarã din 1948. Primul director al liceului, a fost profesorul de fizicã Stefan Popescu, secondat, printre altii, si de profesorul de istorie Stoica Teodorescu, autorul primei monografii a Câmpinei din anul 1924.
Clãdirea actualã a liceului este ridicatã între anii 1928-1930 si poartã azi numele ilustrului pictor Nicolae Grigorescu, cel care cândva a locuit si a creat în acest oras. Demn de mentionat este faptul cã aceastã clãdire va fi construitã numai cu fondurile locale ale Primãriei Câmpina si liceului.**
Pentru a crea cititorului o imagine cât mai fidelã a aspectului si vietii orasului Câmpina, din perioada de dupã primul rãzboi mondial, vom reda în tabelul urmãtor numãrul de magazine si micii meseriasi ce-si exercitau profesiunile în anul 1924.

Tabelul 7

Restaurante si cârciumi 26 Comert cu cereale 7 Cizmãrii 26
Brutãrii 9 Fabrici de ape gazoase 2 Frizerii 7
Mãcelãrii 9 Debite de tutun 9 Tipografie 1
Hoteluri 2 Ceasornicari 4 Librãrii 5
Încãltãminte 6 Cafenele 1 Bragagerii 3
Pescãrii 7 Ateliere mecanice 5 Fierãrie 3
Zarzavagii 10 Bãnci 2 Ateliere sticlãrie 4
Cofetãrii 2 Confectii si manufacturã 20 Cinematograf 1
Farmacii 2 Croitorii 47 Bãcãnii 6

(St. Teodorescu, op. cit., p. 119)

Vom aminti de asemenea, de existenta în acei ani a unui locuitor pe nume Nicu Popescu, deosebit de inventiv si priceput în ale mecanicii. Se pare cã fusese cu ani în urmã chiar mecanicul marelui constructor Aurel Vlaicu. El reuseste în 1923, sã construiascã un motor de avion (la Arad), motor ce avea o putere de 250 de cai. Aceasta a fost probat pe un avion construit de aceeasi fabricã arãdeanã, dând rezultate bine pe distanta Arad-Bucuresti. Nefiind sustinut si înteles de autoritãtile timpului, este nevoit sã renunte ocupându-se de diferite alte inventii din domeniul mecanicii.
Deoarece suntem în domeniul aviatiei, vom aminti existenta – începând din 1926 – a Asociatiei Române pentru Propaganda Aviatiei (ARPA) care înfiinteazã, datoritã unor entuziasti câmpineni ca: inginerii Leca si Drãgulãnescu, în anul 1935, o filialã a asociatiei la Câmpina, pe dealul Muscel. În prima fazã se organizeazã „scoala de zbor fãrã motor” (planorism) având ca instructor pe I. Bucevski din Cernãuti. Un an mai târziu, se va înfiinta si o sectie de zbor cu motor, prin achizitionarea din Germania a unei escadrile de trei avioane de scoalã tip KLEM-25. Aceastã sectie a dat un numãr de 27 de piloti de avion, dar dupã anul 1939, din cauza uzurii avioanelor, se renuntã la zborul cu motor, rãmânând sã functioneze numai scoala de planorism. Între anii 1941-1944, se vor construi clãdirile scolii care existã si azi, iar scoala de planorism va functiona pânã în anul 1960. Filiala ARPA era proprietara a douã cinematografe, unul din Bucuresti, al doilea din Câmpina (actuala salã de sport de pe bulevard). Pe platoul Muscel au avut loc în acele vremuri atractive si frumoase mitinguri aviatice, cu participarea celor mai buni piloti ai epocii.*
În anul 1929, din fondurile primãriei Câmpina vor fi cumpãrate pentru suma de 2,5 milioane lei, douã masini autocisterne tip „Magirus” din Germania.** Aceste douã masini speciale, vopsite în culoare rosie, vor moderniza unitatea de pompieri condusã, în acei ani, de plutonierul Ciofoaie
La începutul anilor ’30 se asfalteazã soseaua de pe Valea Prahovei pânã la Brasov, ea fiind prima lucrare de acest fel din tarã, lucrare executatã de cãtre o societate suedezã. În aceeasi perioadã se construieste cel de-al doilea liceu (pentru fete) înfiintat încã din 1923, pe strada Grivita, ce purta tot un nume ilustru, acel al Iuliei Hasdeu. Azi, în aceeasi clãdire functioneazã Liceul Industrial de Petrol.
Aproximativ în aceeasi perioadã pe care o prezentãm, s-au construit în oras si 2 licee industriale, în localul unuia dintre ele functionând astãzi Liceul pentru industrializarea Lemnului.
Prin anii 1935-1936, se va construi pe strada principalã cazarma ce va gãzdui un regiment de transmisiuni. Terenul, în suprafatã de 3 ha, fiind donatie fãcutã de societatea „Steaua Românã”.* Bulevardul ce este amenajat pe faleza Vãii Prahovei, a fost construit aproximativ în aceeasi perioadã.
Alãturi de aceste lucrãri, vom mentiona cã în aceiasi ani interbelici vor fi construite o serie de vile, cum ar fi cele situate pe strãzile Grivita, Mãrãsesti, Plevnei si Bulevard.
Prin aceiasi ani, 1935-1936, se va ridica si clãdirea bisericii evanghelice (rãmasã neterminatã) ce se gãseste la capãtul strãzii Mãrãsesti. Acest locas servea unui numãr mare de germani, de religie evanghelicã, ce locuiau în Câmpina. Tot pentru deservirea populatiei germane din oras, vom aminti de existenta scolii germane înfiintatã încã din anul 1899.
Sinagoga situatã pe strada Dreptãtii, ca si existenta cimitirului evreiesc, vecin cu cel al orasului, atestã cã si la Câmpina, a existat în trecut o numeroasã populatie evreiascã. Multi din acestia se ocupau cu comertul, practicau diferite meserii (ceasornicari, de exemplu) ori ocupau posturi de mici functionari la diferite societãti petrolifere.
La sfârsitul perioadei de liniste si prosperitate ai anilor interbelici, în scopul unei mai bune întelegeri de modul cum se prezenta urbea Câmpiei, vom cita din „Enciclopedia României”, apãrutã în anul 1938 sub redactia lui Dimitrie Gusti, cãrturar de mare valoare (care întemeiase, cu numai doi ani mai înainte, Muzeul Satului) ce se mentioneazã despre Câmpina:
„Câmpina, comunã urbanã situatã pe o terasã a Prahovei la 37 km de resedinta judetului si la 94 km de Bucuresti. Statie CFR pe linia Bucuresti-Brasov.
Statiune climatericã. Mari exploatãri petrolifere.
Are 12.376 locuitori (cifra probabilã la 1 iulie 1936).
Bugetul orasului pe exercitiu 1936-1937 se ridicã la suma de 19.992.362 lei.
Rafinãria de petrol a Soc. „Steaua Românã” (cea mai mare din Europa) Atelierele Mecanice Centrale ale Soc. „Steaua Românã”, 1 Fabricã de acid sulfuric, 1 Fabricã de tricotaje, 1 Turnãtorie, 1 piuã de aba.
Târg anual la 21 mai.
Banca „Salvatorul”, Banca „Progresul”, 2 bãnci populare (”Petrolul” si „România Mare”).
Liceu de bãieti, Liceu de fete „Iulia Hasdeu”, Liceul Industrial de bãieti, Liceul Industrial Casnic de fete, Scoalã Profesionalã, 8 scoli primare, 3 grãdinite de copii, 1 Cãmin Cultural al Fundatiei Culturale Regale „Principele Carol”, Soc. Culturalã „Principesa Ileana”, 5 biblioteci, 3 societãti muzicale, 2 cinematografe, 4 societãti sportive si 1 de vânãtoare.
5 biserici ortodoxe, 1 romano-catolicã, 1 evanghelicã, 1 sinagogã.
Primãrie, Preturã, Judecãtorie de Ocol, Perceptie Fiscalã, Politie, Serviciu sanitar, Serviciu veterinar, Oficiu PTT, Oficiu Telefonic.
Corporatia mestesugarilor, Asociatia functionarilor din Industria de petrol.
Spitalul Judetean de izolare, spitalul comunal.
1 Dispensar al Casei Centrale a Asigurãrilor Sociale, 1 Dispensar de sugaci al societãtii „Cercul de Gospodãrie”, Societatea „Crucea Rosie”, Oficiu IOV, Soc. pentru profilaxia tuberculozei, Asociatia femeilor romano-catolice, Asociatia „Ocrotirea Orfanilor de Rãzboi”, Cantina elevilor sãraci.*
Vom încerca sã completez aceastã descriere a Câmpinei cu mentionarea Directiei Tehnice a Soc. „Astra Românã”, ca si prezenta Atelierelor Centrale „Astra Românã” situate în comuna Poiana Câmpina.
Un oras mic, dar cu o asa de bogatã carte de vizitã, avea si o viatã comercialã pe mãsura numãrului ca si a pretentiilor populatiei. Sã nu uitãm cã de aici se aprovizionau si cetãtenii satelor de centurã care, practic, dublau populatia orasului.
Negustorii câmpineni se adaptaserã la pretentiile clientelei, inclusiv ale strãinilor stabiliti în oras în acei ani interbelici, rãspunzând cu spirit comercial, varietate si bogãtie de mãrfuri la cerintele acesteia.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 va provoca multe pagube materiale si umane. Pe lângã acestea, acestea, a avut loc în apropierea orasului, prãbusirea Penitenciarului Doftana, care a îngropat sub zidurile sale multi luptãtori comunisti si progresisti.
Odatã cu toamna anului 1940, Câmpina, ca si întreaga tarã, a fost invadatã de trupele germane aliate.
Industria românã petroliferã fiind vitalã pentru masina de rãzboi germanã, în zonele petrolifere din judetul Prahova a fost detasatã pentru protejarea acestei industrii, divizia a cincea de artilerie antiaerianã de sub comanda generalului Kuderna. Alãturi de aceasta, a mai existat o asa-numitã divizie tehnicã, ce avea în dotare unitãti de pompieri, de geniu si pentru fabricarea si lansarea cetei artificiale. Baterii grele germane, dotate cu tunuri Krupp de calibrul 88 mm, asa-numitele „flakuri” au fost instalate la Bãnesti, Cornu, Vârful Drãgãnesei, Butuza, acestea fiind completate cu unitãti antiaeriene românesti instalate pe dealul Muscel, în fostul obor (strada Tudor Vladimirescu) si alte locuri, ce au creat un cerc de foc în jurul orasului.
Fabricile ca si rafinãria „Steaua Românã au fost militarizate.
Pompierii germani îsi instalaserã cantonamentele în cartierul Broaste, pe locul actualului garaj ITA, precum si pe terenul actualei sãli de sport a Liceului Energetic.
Pentru numãrul mare de germani, în special sasi, ce locuiau în Câmpina, se înfiintase în acei ani chiar si un consulat ce îsi avea sediul pe actuala stradã George Baritiu.
În aceeasi perioadã îsi avea sediul în oras si o organizatie denumitã „Grupul etnic german”, sediul acesteia fiind situat pe strada ce poartã astãzi denumirea de Simion Bãrnutiu. Aceastã organizatie concentrase pe toti cetãtenii de origine germanã din oras.
Dacã primii trei ani ai rãzboiului nu au afectat în mod direct orasul Câmpina, cu exceptia transformãrii liceului de fete „Iulia Hasdeu” în spital militar, pentru rãnitii de pe front ca si a camuflajului general, anul 1943 a fãcut ca acesta sã-i simtã rigorile si consecintele.
Era pe la ora prânzului, pe data de 1 august 1943, când s-a sunat alarma aerianã. Localnicii nu au intrat în panicã, deoarece mau fuseserã astfel de alarme si nu se întâmplase nimic. De aceastã datã avioanele au venit direct pentru a bombarda rafinãriile de la Ploiesti si Câmpina.
Decolând din orasul Bengazi (Libia), soseau zburând la joasã înãltime aproximativ 170 de bombardiere americane de tip „Liberator”, cu 4 motoare. Vuietul motoarelor, suieratul bombelor, exploziile ca si focul îndrãcit al tunurilor antiaeriene de mic calibru, iatã fondul sonor al tragediei trãite de câmpineni în acea zi de duminicã 1 august 1943. La apusul soarelui, marea rafinãrie a societãtii „Steaua Românã” arãta jalnic fiind cuprinsã într-o mare de flãcãri.
Tot în acest bombardament, cartierul dintre rafinãrie si uzina mecanicã a avut mult de suferit, peste tot miros de ars, fum, geamuri sparte, moloz, case dãrâmate si victime umane, erau urmãrile bombardamentului iar din când în când se fãceau auzite si bubuiturile bombelor cu explozie întârziatã. În tot acest haos si jale îsi mai anuntau prezenta pe strãzi sirenele si clopotele masinilor de pompieri germane si române.
Odatã cu venirea primãverii anului 1944, atacurile aviatiei anglo-americane s-au întetit asupra celor douã orase petrolifere Ploiesti si Câmpina. Locuitorii Câmpinei au suportat al doilea bombardament, în noaptea de 5 mai 1944, aceasta fiind executat de aviatia britanicã specializatã în bombardamente de noapte.
Alarma a sunat pe la ora 22.30, iar curentul electric a fost întrerupt complet, astfel încât orasul era cufundat într-un întuneric total. Dupã circa 10-15 minute s-a auzit zgomotul unui avion, care a început sã se roteascã deasupra localitãtii, când deodatã, un zgomot mai bine spus un fâsâit, urmat de o pocniturã, dupã care o luminã orbitoare, de culoarea albã a inundat orasul. Era o parasutã luminoasã de mare putere, ce a fãcut ca actiunea de „camuflaj total” sã devinã lipsitã de sens. Se putea citi ziarul pe stradã, asa de puternicã era lumina. A mai urmat lansarea a încã 3-4 parasute luminoase. Avionul mentionat era de avangardã, de cercetare, ce reusise sã depisteze obiectivul si sã-l marcheze. Îsi îndeplinise misiunea.
Nu au trecut decât câteva minute si s-a auzit zgomotul produs de zecile de avioane ce îsi anuntat vizita; dupã care s-a dezlãntuit infernul tipic. Fluieratul bombelor, exploziile acestora, ca si declansarea tirului cu obuze trasoare ale tunurilor antiaeriene.
Din nou rafinãria „Steaua Românã” a fost obiectivul acestei „vizite nocturne”. Flãcãri înalte, zgomote, explozii asurzitoare, case dãrâmate, moloz, geamuri sparte, victime, toatã gama de orori ale unui atac aerian.
A doua zi, la 6 mai, orasul a fost „vizitat” din nou, de data aceasta de cãtre aviatia americanã.
Cu câteva zile înainte de actul de la 23 August 1944, Câmpina a mai avut de suportat încã douã bombardamente, pe 10 si 18 august.
Orasul a avut de suferit de fiecare datã si efectul bombelor cãzute lângã obiective. Astfel au fost distruse: „Casa Poporului” ce se gãsea pe locul actualei poste, unele magazine de pe strada principalã si multe locuinte, atât în zona industrialã a orasului, cât si din celelalte cartiere. La ultimul bombardament, o bombã rãtãcitã a explodat drept pe aripa nouã a Liceului „Nicolae Grigorescu”, cea situatã pe strada Mihai Eminescu, distrugând o frumoasã salã de festivitãti si diferite laboratoare. Pe strada B.P. Hasdeu, se scurgea titeiul ca un râu în flãcãri, de la rezervoarele sparte ale rafinãriilor. Tot orasul arãta ca pãrãsit, mult fum, explozii, sticlã spartã pe trotuare, victime, moloz si praf.
La unul din aceste bombardamente, un avion tip „Liberator”, fiind lovit de un proiectil antiaerian, cade undeva pe Câmpinita, ceva mai sus de Castelul „Iulia Hasdeu”. Marea sansã a fost cã în acea vreme nu existau prea multe case în zona amintitã.
Insurectia armatã de la 23 August 1944 i-a fãcut pe câmpineni sã trãiascã momente de înaltã tensiune. Au urmat câteva zile de groazã si emotii, dueluri între bateriile germane si cele române, interventii ale trupelor române, împuscãturi pe strãzi, panicã.
Dar pentru o mai corectã informare a cititorului, vom lãsa sã vorbeascã amintirile generalului Toma Zotter, care în acele timpuri era seful de stat major al comandamentului Corpului 5 teritorial de armatã, cu sediul provizoriu la Breaza.
„Zilele de 27 si 28 august 1944 au fost dedicate operatiilor de curãtire, în zona orasului Câmpina, dealul Pitigaia, Broaste, Cornu, pentru lichidarea a numeroase baterii antiaeriene germane, si a altor unitãti. Aici au operat unitãti românesti din regimentul 10 rosiori si unitãti de artilerie antiaerianã ce fãceau parte din regimentul de artilerie nr.9 antiaerianã, amplasate în zonã. În aceste 2 zile am reusit sã lichidãm toate unitãtile germane, capturând tot materialul artileristic, plus numeroase autovehicule si diferite alte echipamente, de asemenea, au fost fãcuti numerosi prizonieri”.*
Anul urmãtor 1945, a adus victoria, perspectivele unei noi epico care va aduce orasului si locuitorilor sãi, trecerea la o nouã viatã renãscutã din ruinele bombardamentelor.

SUS